Πολύ δύσκολες αναμένονται οι επόμενες ώρες στο Αιγαίο καθώς η Τουρκία περνάει από τη θεωρία στην πράξη.












ΕΚΤΑΚΤΟ - ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΩΡΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ


Πολύ δύσκολες αναμένονται οι επόμενες ώρες στο Αιγαίο καθώς η Τουρκία περνάει από τη θεωρία στην πράξη.



Το τελεσίγραφο του Ρ.Τ.Ερντογάν στην άκυρη ενέργεια του Α.Τσίπρα να ζητήσει μάλιστα ο ίδιος τετ α τετ από τον Τούρκο Πρόεδρο στην Κίνα έδειξε και την αδυναμία της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας που πιστοποιήθηκε πριν λίγο και από την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.


Ο Ρ.Τ.Ερντογάν είπε κατάμουτρα στον Α.Τσίπρα ότι επιθυμεί την «πλήρη εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάνης».


Κάποιοι στην Ελλάδα πανηγύριζαν για «ειρηνικές» δηλώσεις...!



Και τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα.


Ο Τουρκικός στόλος εκτελεί αυτή τη στιγμή ναυτικό αποκλεισμό των νησιών μας στο Αιγαίο. Πολεμικά πλοία και υποβρύχια των Τούρκων έπλευσαν κι “έριξαν άγκυρα” δυτικά όλων των μεγάλων νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου!


Δυτικά Λέσβου, Χίου, Σάμου, βρέθηκαν από μία φρεγάτα κι ένα υποβρύχιο εκτελώντας ναυτικό αποκλεισμό των νησιών μας!


Τουρκική φρεγάτα με υποβρύχιο εντοπίστηκε ανοιχτά του Ναυστάθμου της Σούδας στα διεθνή ύδατα και άλλη μία νότια της Πελοποννήσου!


Tα τουρκικά πλοία πλησίασαν από δύο κατευθύνσεις (Βόρεια και Ανατολικά) το ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ και σε απόσταση 0,1 έως 0,6 ν.μ, πολύ κοντά στις βραχονησίδες ΝΕΡΑ και ΓΛΑΡΟΣ.


Ιδιαίτερα προκλητικοί όμως είναι οι Τούρκοι και στον αέρα. Μέχρι στιγμής 23 σχηματισμοί μαχητικών της Άγκυρας έχουν μπει στο FIR Αθηνών χωρίς να έχουν υποβάλλει σχέδιο πτήσης παραβιάζοντας τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας.


Συνολικά οι σχηματισμοί αποτελούνταν από 24 μαχητικά F-16 κάτι που σημαίνει πως κάποια ήταν μεμονωμένα μαχητικά. Από αυτά τα 10 ήταν οπλισμένα.


Λόγω της προκλητικότητας των Τούρκων μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 5 σκληρές εμπλοκές σε διάφορα σημεία του Αιγαίου. Η Αθήνα για να αντιμετωπίσει την προκλητικότητα των Τούρκων χειριστών και τα απανωτά σμήνη των τουρκικών αεροπλάνων απογείωσε μαχητικά από όλα τα αεροδρόμια επιφυλακής.


Παραβάσεις των κανόνων πτήσης στο FIR Αθηνών και παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου όμως είχαμε και από 5 αεροπλάνα ναυτικής συνεργασίας CN-235 και 8 ελικόπτερα S-70 που απογειώνονταν από τις τουρκικές φρεγάτες.


Ιδού και η ελληνική απάντηση:

Ανακοίνωση εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με παραβίαση ελληνικών χωρικών υδάτων από τουρκικά σκάφη στην περιοχή του Αγαθονησίου. Συγκεκριμένα αναφέρει:


«Το σημερινό περιστατικό παραβίασης ελληνικών χωρικών υδάτων από σκάφη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή του Αγαθονησίου συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Είναι φανερό ότι υπάρχουν δυνάμεις στην Τουρκία που δεν επιθυμούν τη συνεννόηση και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών.»


Τι ζήτησε και τι πήρε ο Α.Τσίπρας.

Η συνάντηση κράτησε μία ώρα και δέκα λεπτά και έγινε στο περιθώριο του Belt and Road Forum for International Cooperation που διοργανώνει η κινεζική κυβέρνηση, στο ξενοδοχείο Four Seasons. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, και ο γ.γ του υπουργείου Εξωτερικών για θέματα διεθνούς οικονομικής συνεργασίας Γιώργος Τσίπρας. Από τουρκικής πλευράς στη συνάντηση συμμετείχε ο υπ. Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.


Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν αυτή που ζήτησε το ραντεβού με τον Σουλτάνο τη στιγμή που η χώρα του μας απειλεί. Διότι η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει κανένα κέρδος από καμία συνάντηση με τον συγκεκριμένο ηγέτη!


Είναι λάθος, λοιπόν, να τον συναντούν τώρα οι Έλληνες ηγέτες, όταν την ίδια στιγμή τα μαχητικά του έχουν κάνει σουρωτήρι τους ελληνικούς ουρανούς στο Αιγαίο και όταν ανακοινώνει Navtex που αποκλείουν το μισό Αιγαίο Πέλαγος και ειδικά την περιοχή γύρω από το Καστελόριζο.

Ως γνωστόν, χωρίς το Καστελόριζο, η ΑΟΖ χάνεται...


Ακόμα και αν οι ΗΠΑ ζήτησαν από τον Α.Τσίπρα να πραγματοποιηθεί η συνάντηση, αυτός έπρεπε να αρνηθεί.


Είναι απαραίτητο να τερματιστεί η ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και να αποκλιμακωθούν οι προκλήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κι έθεσε τη θετική ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, δίνοντας έμφαση στη διμερή συνεργασία στην οικονομία και άλλους τομείς, με την οποία συμφώνησε και ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.



Kαι ο Αλέξης Τσίπρας προσήλθε με μια διαφορετική ατζέντα η οποία περιελάμβανε τη συνεργασία στον τουρισμό, στις επενδύσεις, τη Σιδηροδρομική Εγνατία, την ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης-Θεσσαλονίκης, τη δημιουργία δεύτερης διάβασης αυτοκινήτων στον Έβρο!


Επίσης, την επανέναρξη του διερευνητικού διαύλου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και Ασφάλειας, την προετοιμασία υψηλών επαφών μεταξύ των δύο χωρών, όπως είναι η συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας, Αλέξη Τσίπρα και Μπιναλί Γιλντιρίμ τον Οκτώβριο του 2017 στη Θεσσαλονίκη.


Αλλα ντ’ άλλων δηλαδή...


Σε ότι αφορά την ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η Ελλάδα τη στηρίζει αρκεί να το επιδιώκει και να το θέλει και η ίδια η γειτονική χώρα.


Στη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε η σημασία της απόφασης να παραστεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία του Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) στις 22 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη, καθώς θα είναι η πρώτη μετά από δεκαετίες παρουσία προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.


Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν αφού εξέφρασε τις πάγιες θέσεις της Τουρκίας συμφώνησε στην ανάγκη αποφυγής εντάσεων την επόμενη περίοδο και στη σημασία που έχει ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας.


Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι ο ίδιος επιθυμεί την πλήρη υλοποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης.


Δείτε στο βίντεο τι ακριβώς εννοεί...





ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια