Εδώ και τώρα παίζονται όλα: Με σφραγίδα Τραμπ η κυπριακή ΑΟΖ – Τετραμερής στο Τελ Αβίβ για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med





Oι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ιταλίας συναντώνται στο Τελ Αβίβ στο πλαίσιο τετραμερούς διάσκεψης για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού East Med με τη συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Επίτροπος Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε).

Το αντικείμενο είναι το έργο του υποθαλάσσιου αγωγού East Med, ένα έργο που προωθεί η ΔΕΠΑ σε συνεργασία με την ιταλική εταιρεία Edison και έχει ως σκοπό να αποτελέσει μία από τις λύσεις για την εξαγωγή φυσικού αερίου από τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου προς τις αγορές της Ευρώπης.

Η συνάντηση αναβαθμίστηκε σε τετραμερή με την προσθήκη και της Ιταλίας στις συζητήσεις που μέχρι σήμερα περιορίζονταν μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ. Το ιταλικό παρών στο Τελ Αβίβ, σηματοδοτεί την ενεργό ανάμειξη , εμπλοκή και υποστήριξη της Ρώμης στο έργο του αγωγού.

Το συγκεκριμένο έργο θεωρείται στρατηγικής σημασίας, καθώς δημιουργεί μια απευθείας εξαγώγιμη διαδρομή για τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου προς τη νότια και κεντρική Ευρώπη.

Η σκέψη για έναν αγωγό που θα περνούσε νότια της Κύπρου υπήρχε πολύ καιρό, ωστόσο οι διαδικασίες επιταχύνθηκαν μετά τα άκρως ενθαρρυντικά ευρήματα για τα μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Το 2016 το Ισραήλ ανακοίνωσε την υποστήριξή του στο φιλόδοξο project, το οποίο υπόσχεται σημαντικά κέρδη για τα τέσσερα εμπλεκόμενα κράτη.

Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Στη συνάντηση συμμετέχει και ο Ευρωπαίος επίτροπος Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, αποτυπώνοντας το ενδιαφέρον της Κομισιόν για ένα θέμα που μπορεί να ενισχύσει την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια της Ευρώπης.

Το συγκεκριμένο έργο προωθεί η ΔΕΠΑ, σε συνεργασία με την ιταλική εταιρεία Edison. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση στις Βρυξέλλες για τον αγωγό East Med, με τη συμμετοχή αξιωματούχων της Κομισιόν και του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ Θ. Κιτσάκου.

Ταυτόχρονα, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για θέματα ενέργειας Ρόμπιν Ντάνιγκαν θα επισκεφτεί την Κύπρο και θα δώσει το παρών στην υπογραφή των συμβολαίων μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και EXXONMOBIL για τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης υδρογονανθράκων.

Η Αμερικανίδα επίσημος, που διαδέχθηκε στο πόστο τον Έιμος Χόκσταϊν, εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα την επιθυμία να παραστεί εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης στην υπογραφή των συμβολαίων μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και της ExxonMobil, που θα λάβει χώρα στις 5 Απριλίου.

Η κ. Ντάνιγκαν συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη και συζήτησαν τις προοπτικές συνεργασίας στα ενεργειακά θέματα. Διπλωματικές πηγές συνδέουν την παρουσία της υφυπουργού Εξωτερικών με το υψηλό ενδιαφέρον της αμερικανικής κυβέρνησης στις έρευνες της ExxonMobil στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Σημειώνεται ότι σε όλες τις επαφές του με Αμερικανούς επίσημους στην Ουάσιγκτον, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είχε εγείρει το θέμα των τουρκικών απειλών και ζήτησε τη σαφή στάση της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία έχει επανειλημμένα επαναβεβαιώσει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.

Η πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεχίσει τις έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων, προχωρώντας παράλληλα ακόμα και σε εξορύξεις φυσικού αερίου και πετρελαίου, συνδέεται άμεσα με την οριοθέτηση της θαλάσσιας ΑΟΖ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε «ψήφο εμπιστοσύνης για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου» την αμερικανική στάση, υπογραμμίζοντας ότι δίνεται μια ξεκάθαρη απάντηση σε όσους αμφισβητούν την υφιστάμενη κατάσταση.

​ Παράλληλα, επεσήμανε πως η άφιξη της υφυπουργού στο νησί συνιστά σημαντικότατη εξέλιξη, διότι με αυτόν τον τρόπο η αμερικανική κυβέρνηση αποδεικνύει και τη στήριξή της σε αυτήν τη συνεργασία, η οποία θα έχει οικονομικά -και όχι μόνο- οφέλη και για τις δύο πλευρές.

«Είναι γεγονός πως η νέα αμερικανική κυβέρνηση προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και στον ρόλο που η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας, μπορεί να διαδραματίσει» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.




pentapostagma

Το διαβάσαμε από το: Εδώ και τώρα παίζονται όλα: Με σφραγίδα Τραμπ η κυπριακή ΑΟΖ – Τετραμερής στο Τελ Αβίβ για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2017/04/east-med.html#ixzz4dHcWnAwb

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια