Η Ιστορία επαναλαμβάνεται μετά από 170 χρόνια!






( ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ - ΜΝΗΜΟΝΙΟ - ΣΥΝΤΑΓΜΑ ).

Του Δημήτρη Ράπτη

Το καλοκαίρι του 1843, η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλει στις τράπεζες της Ευρώπης τα τοκοχρεολύσια παλιότερων δανείων που είχε πάρει η χώρα. Δυστυχώς τα λεφτά δεν είχαν πάει σε υποδομές που θα βοηθούσαν την κατεστραμμένη Ελληνική οικονομία, αλλά είχαν σπαταληθεί στους εμφυλίους της επανάστασης και στα... λούσα του παλατιού και των Βαυαρών συμβούλων του στέμματος. Οι τόκοι που έπρεπε να καταβάλλονται κάθε χρόνο ήταν 7 εκατομμύρια δραχμές και ισοδυναμούσαν με το μισό των συνολικών εσόδων του ελληνικού κράτους που έφταναν μετά βίας τα 14 εκατομμύρια ετησίως. Στην πραγματικότητα, με την καταβολή των τόκων δεν περίσσευε τίποτα να ξοδευτεί προς όφελος του ελληνικού λαού.

Την άνοιξη του 1843, η κυβέρνηση παίρνει μέτρα λιτότητας, τα οποία όμως δεν αποδίδουν τόσο ώστε να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα για την ετήσια δόση χρήματα. Έτσι, τον Ιούνιο του 1843, η ελληνική κυβέρνηση ενημερώνει τις ξένες κυβερνήσεις ότι αδυνατεί να καταβάλει το ποσό που χρωστάει και ζητά νέο δάνειο από τις μεγάλες δυνάμεις, ώστε να αποπληρώσει τα παλιά. Αυτές αρνούνται κατηγορηματικά.
Αντί να εγκρίνουν νέο δάνειο, εκπρόσωποι των τριών μεγάλων δυνάμεων (Αγγλίας-Γαλλίας-Ρωσίας) κάνουν διάσκεψη στο Λονδίνο για το ελληνικό χρέος και καταλήγουν σε καταδικαστικό πρωτόκολλο. Οι πρεσβευτές των τριών δυνάμεων, με το πρωτόκολλο στο χέρι, παρουσιάζονται στην ελληνική κυβέρνηση και απαιτούν την ικανοποίηση του. Αρχίζουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο μέρη και μετά από έναν μήνα υπογράφουν "μνημόνιο", σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα πρέπει να πάρει μέτρα ώστε να εξοικονομήσει επιπλέον μέσα στους επόμενους μήνες το αστρονομικό ποσό των 3,6 εκατομμυρίων δραχμών, που θα δοθούν στους δανειστές της. Για να είναι σίγουροι ότι το μνημόνιο θα εφαρμοστεί κατά γράμμα, οι τρεις πρεσβευτές ("Τρόικα") απαιτούν να παρευρίσκονται στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που θα εγκρίνει τα μέτρα και να παίρνουν ανά μήνα λεπτομερή κατάσταση της πορείας εφαρμογής τους, αλλά και των ποσών που εισπράττονται.

Σας αναφέρουμε τα βασικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση μέσα στο 1843 σε εφαρμογή του τότε μνημονίου:
1. Απολύθηκε το ένα τρίτο των Δημοσίων υπαλλήλων και μειώθηκαν κατά 20% οι μισθοί όσων παρέμειναν.
2. Σταμάτησε η χορήγηση συντάξεων, που τότε δεν δίνονταν στο σύνολο του πληθυσμού αλλά σε ειδικές κατηγορίες.
3. Μειώθηκαν κατά 60% οι στρατιωτικές δαπάνες και μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των ένστολων, ενώ αντί για μισθό, οι στρατιωτικοί έπαιρναν πια χωράφια.
4. Επιβλήθηκε προκαταβολή στην είσπραξη του φόρου εισοδήματος και της "δεκάτης", που ήταν ο φόρος για την αγροτική παραγωγή.
5. Αυξήθηκαν οι δασμοί και οι φόροι χαρτοσήμου. (ΦΠΑ δεν υπήρχε τότε)
6. Απολύθηκαν όλοι οι μηχανικοί του Δημοσίου και σταμάτησαν όλα τα δημόσια έργα.
7. Καταργήθηκαν εντελώς οι υγειονομικές υπηρεσίες του κράτους.
8. Απολύθηκαν οι υπάλληλοι του εθνικού τυπογραφείου, οι δασονόμοι, οι δασικοί υπάλληλοι και οι μισοί καθηγητές πανεπιστημίου.
9. Καταργήθηκαν όλες οι διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό.
10. Νομιμοποιήθηκαν όλα τα αυθαίρετα κτίσματα και οι καταπατημένες εθνικές γαίες, με την πληρωμή προστίμου νομιμοποίησης.
11. Περαιώθηκαν συνοπτικά όλες οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις, με την καταβολή εφάπαξ ποσού.
Είναι να τρελαίνεται κανείς! Είναι δυνατό να αντέγραψαν οι τωρινοί ένα τόσο παλιό σχέδιο; Ανατριχιαστικά όμοιο και εξόφθαλμα παρωχημένο, όπως πριν 170 χρόνια!

Τι πέτυχαν τότε με όλα αυτά;
Ο κόσμος εξαθλιώθηκε, οι ξένοι πήραν μικρό μέρος των χρημάτων τους και η χώρα είδε κι έπαθε να συνέλθει. Στην πραγματικότητα δεν συνήλθε ποτέ και φαλίρισε τελειωτικά ύστερα από 50 χρόνια ακριβώς, το 1893 (Χαρίλαος Τρικούπης: "Κύριοι, δυστυχώς επτωχεύσαμεν").
Όμως τότε, υπήρξε ιστορικά κι ένα θετικό: Το μνημόνιο του 1843 υπήρξε η αιτία της επανάστασης της 3ης Σεπτέμβρη 1843, που έδωσε δημοκρατικό Σύνταγμα στη χώρα.
Τώρα, που όλα μοιάζουν τόσο στα αρνητικά σημεία, μήπως είναι ώρα να μοιάσουμε και στο θετικό; Δηλαδή, στο λαϊκό ξεσηκωμό, που θα φέρει τη ριζική αλλαγή του Συντάγματος και την Προεδρική Δημοκρατία!
Αφού η ιστορία επαναλαμβάνεται, ας γίνει τουλάχιστον αυτό κατά τρόπο που να συμφέρει και τη Χώρα και το λαό της από κάποια πλευρά....




hassapis-peter

Το διαβάσαμε από το: Η Ιστορία επαναλαμβάνεται μετά από 170 χρόνια! http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2017/04/170.html#ixzz4fGIxq0Cy

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια