Αυτός ο προδότης "έθαψε" πρόταση από Λαγκάρτ για κούρεμα χρέους





Τις τελευταίες ημέρες βλέπουν το φως της δημοσιότητας πολλές πληροφορίες για τη στάση που κράτησε στα χρόνια του μνημονίου ο νυν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος – σημειωτέον – δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με το Μέγαρο Μαξίμου. Περίεργες συμπτώσεις ή αλήθειες ενός καλά οργανωμένου σχεδίου;
Αν είναι αλήθεια τα όσα γράφονται για τον κ. Γιάννη Στουρνάρα, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και προφανώς πρέπει να δοθούν οι ανάλογες εξηγήσεις.

Συγκεκριμένα, φαίνεται πως υπάρχουν πολλά κενά για τη στάση που κράτησε ο κ. Στουρνάρας το 2012 ως υπουργός Οικονομικών όταν η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ του ζήτησε να «συμμαχήσουν» απέναντι στον υπόλοιπο μηχανισμό διάσωσης προκειμένου να επιτύχουν ελάφρυνση του χρέους κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Αντ’ αυτού, οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Στουρνάρας απευθύνθηκε στον Σόιμπλε και του αποκάλυψε την πρόταση της Λαγκάρντ.
Γιατί άραγε ο κ. Στουρνάρας έκαψε το σχέδιο Λαγκάρντ για κούρεμα 10 δισ;
Τα ερωτήματα για τη δράση του καθηγητή Οικονομικών είναι πολλά.
Όπως μάλιστα αναφέρει η εφημερίδα «Δημοκρατία» δεν είναι τυχαίο ότι ο πρώτος άνθρωπος που προσπάθησε να τον βάλει στο «παιχνίδι» ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου, από το 2010 αφού ο Στουρνάρας διέθετε την εύνοια του Βερολίνου όντας ακόμη πρόεδρος του ΙΟΒΕ (Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών).
Σύμφωνα μάλιστα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου αποκάλυπτε ότι στις αρχές του 2010, από το Νταβός, ο ΓΑΠ ζητούσε να βρεθεί ο Στουρνάρας σε απόρρητη κυβερνητική σύσκεψη όπου θα συζητούνταν οι λεπτομέρειες εισόδου της χώρας στο μνημόνιο. Θυμίζουμε ότι εκείνη την περίοδο ο κ. Στουρνάρας ήταν απλά πρόεδρος του ΙΟΒΕ.
Κατά περίεργο τρόπο, λίγο αργότερα πολλές από τις προτάσεις του ΙΟΒΕ βρέθηκαν ενσωματωμένες στο Μνημόνιο.
Όταν μάλιστα ο Στουρνάρας εκλήθη να αναλάβει το ΥΠΟΙΚ μετά την άρνηση Ράπανου, στο Βερολίνο υπήρξε ενθουσιασμός.
Και εδώ, κατά περίεργο τρόπο, η πρώτη υπογραφή σε απόφαση που έβαλε ο νυν διοικητής της ΤτΕ ήταν ο συμβιβασμός με τη Siemens και η δρομολόγηση του νέου πακέτου μέτρων.
Τα ερωτήματα για το πρόσωπο του πρώην υπουργού Οικονομικών είναι αμείλικτα:
– Γιατί δεν ζήτησε να εφαρμοστεί η απόφαση του Eurogroup της 12 Noεμβρίου;
– Γιατί «βάφτισε» βιώσιμο και διαχειρίσιμο το χρέος της χώρας από τον Οκτώβριο του 2013;
Στοιχεία από μαρτυρίες που έχουν υποβαθμιστεί ή εξαφανιστεί δείχνουν ότι ο Στουρνάρας δεν έπραξε όσα όφειλε την κατάλληλη στιγμή.
Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν ενημέρωσε καν τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για την πρόταση της Λαγκάρντ να συμμαχήσουν απέναντι στο Βερολίνο και στους άλλους Ευρωπαίους για μερική διαγραφή χρέους που θα έφτανε τα 10 δισ. Ο Στουρνάρας έσπευσε τότε να ενημερώσει τον Σόιμπλε ο οποίος του απάντησε με την περίφημη φράση «Γιάννη ξέχνα το».
Το γεγονός επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Στουρνάρας μετά από καιρό στους Financial Times τον Ιανουάριο 2014.
Πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι ενόψει της επερχόμενης Εξεταστικής Επιτροπής θα πρέπει να εξηγήσει – μεταξύ άλλων – με ποιο δικαίωμα απέρριψε την πρόσκληση αυτή.
Σημαντικό είναι επίσης το ερώτημα γιατί δεν ζήτησε την υλοποίηση της απόφασης της Εurogroup του Νοεμβρίου του 2012 που προέβλεπε ρητά ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να προχωρήσει σε επανεξέταση της ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους μόλις η Ελλάδα έπιανε πρωτογενές πλεόνασμα.
Αν και το πλεόνασμα επιβεβαιώθηκε επίσημα τον Ιανουάριο του 2014 και τον Απρίλιο του ίδιου έτους από τα στοιχεία της Eurostat ο κ. Στουρνάρας ουδέποτε πίεσε τους εταίρους να εφαρμόσουν τα υπεσχημένα του Eurogroup του 2012 χωρίς ποτέ να μας εξηγήσει το «γιατί;».
Κατά περίεργο τρόπο από τον Οκτώβριο του 2013 και ενώ ο Σαμαράς έλεγε ότι σκίζει τα μνημόνια και ότι θα πάμε σε ελάφρυνση χρέους, ο Γ. Στουρνάρας ήταν ο πρώτος κυβερνητικός παράγοντας που σε δημόσιες τοποθετήσεις του και συνεντεύξεις του έλεγε ότι το χρέος είναι βιώσιμο και διαχειρίσιμο σε αντίθεση με την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης την οποία υπηρετούσε.
Βεβαίως, όλα τα παραπάνω θα πρέπει να απαντηθούν επαρκώς στην επικείμενη εξεταστική για το πώς μπήκαμε στα μνημόνια και υπό το πρίσμα της πολλή κακής συνεργασίας που φαίνεται να έχει ο νυν διοικητής της ΤτΕ με τη σημερινή κυβέρνηση και το Μαξίμου, κάτι που είχε επισημάνει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας και προεκλογικά στον Μάριο Ντράγκι.
Το αποκορύφωμα της έλλειψης διάθεσης συνεργασίας από την πλευρά του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος ήταν η άρνησή του να στείλει στοιχεία για τις οφειλές των τηλεοπτικών καναλιών.
Άλλωστε πυκνώνουν οι πληροφορίες ότι πλέον η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να διαλέξει άλλο δρόμο παρακάμπτοντας την αρνητικότητα του Γιάννη Στουρνάρα και σκέπτεται πολύ σοβαρά να συγκαλέσει για πρώτη φορά εδώ και επτά χρόνια, το Συμβούλιο Εποπτείας των τραπεζών.




Πηγή: Με πληροφορίες από τη «Δημοκρατία» μέσω scoops.gr

Το διαβάσαμε από το: Αυτός ο προδότης "έθαψε" πρόταση από Λαγκάρτ για κούρεμα χρέους http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2017/03/blog-post_395.html#ixzz4aYJHrnCi

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια