Υψηλόβαθμος στρατιωτικός: Ιμια Νο 2 δε θα ξανάχουμε. Αν τολμήσουν ξανά Τούρκοι ν' ανέβουν σε βραχονησίδα μας, θα τους κάνουμε σκόνη!








«Ιμια "νούμερο 2" δεν πρόκειται να έχουμε. Αν αποτολμήσουν ξανά οι Τούρκοι να ανέβουν σε κάποια από τις βραχονησίδες μας, θα τους κάνουμε "σκόνη"! Δεν αστειευόμαστε πια και το ξέρουν»!


Τούτα τα λόγια προέρχονται από σοβαρό στέλεχος, που μετράει τα λόγια του, γι' αυτό και αποκτούν ειδικό βάρος και αξία. Είναι από τους μετριοπαθείς στρατιωτικούς που δεν πάνε γυρεύοντας στην γκλίτσα του τσοπάνη, αλλά διαθέτει πολιτική σκέψη και μπορεί να σταθμίσει γεγονότα και καταστάσεις εξάγοντας εύστοχα συμπεράσματα.


Δεν πρόκειται για συνέντευξη αλλά για κουβέντα προβληματισμού, μόνο που δεν είναι σαν όλες τις άλλες που κάνω μαζί του συχνά-πυκνά τα τελευταία τριάντα χρόνια. Τούτη τη φορά νιώθω την ανάγκη βασικά σημεία τούτης της κουβέντας να τα δημοσιοποιήσω, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα μέσα από τα «μάτια» ενός Ελληνα εν ενεργεία ανώτατου στρατιωτικού πώς διαμορφώνεται η σημερινή κατάσταση στο Αιγαίο.


Του θέτω ευθέως το καίριο ερώτημα για το αν υπάρχει ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου. Η απάντησή του; «Η λογική λέει ότι η Τουρκία έχει άλλα χίλια δύο προβλήματα και δεν θα άνοιγε ένα επιπλέον μέτωπο στο Αιγαίο. Oμως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την αποκοτιά από την άλλη πλευρά.


Ωστόσο εάν εμείς αντιδράσουμε σωστά και όπως πρέπει, θα εξελιχθεί σε φιάσκο-βατερλό γι' αυτούς». «Ποια είναι τα "χίλια δύο" άλλα προβλήματα;», επιμένω. «Από πού να ξεκινήσει κανείς. Από το εσωτερικό ή απ' έξω; Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι αποδεκατισμένες.


Τους περισσότερους μάχιμους και ψυχωμένους πιλότους των μαχητικών τους έχουν βάλει φυλακή. Μεγάλες ναυτικές μονάδες τις έχουν δεμένες στους ναυστάθμους χωρίς κυβερνήτες, οι οποίοι έχουν εκδιωχθεί!


Τα τεθωρακισμένα τα έχουν χωρίς καύσιμα για να μην μπορούν να κινούνται...». Και συνεχίζει: «Ο Ερντογάν είναι εγκλωβισμένος από παντού, γι' αυτό κάνει σπασμωδικές κινήσεις, ανοίγει μέτωπα με όλους, τους Γερμανούς, τους Αμερικανούς μα και με τους Ρώσους...».


Οι Κούρδοι
«Με τον Πούτιν τα βρήκε» τον διακόπτω, για να λάβω την εξής απάντηση: «Μην είσαι βέβαιος. Πριν από λίγες μέρες η Ρωσία τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας κουρδικού κράτους, κάτι που προκαλεί την οργή της Αγκυρας. Ο Ερντογάν με τον μεγαλοϊδεατισμό του φαίνεται ότι έχει παγιδευτεί στον "βάλτο" της Συρίας. Η εμπλοκή του τουρκικού στρατού στις επιχειρήσεις κατά του ISIS στη Συρία έχει σημαντικές απώλειες στρατιωτών και αρμάτων προκαλώντας έντονη δυσφορία στο εσωτερικό της Τουρκίας.


Τα τουρκικά άρματα έχουν μπει στα πεδία των μαχών στη Συρία χωρίς αυτόνομη αντιαρματική κάλυψη, χωρίς συντονισμό και αυτόνομη διοίκηση. Κυρίως βρίσκονται υπό ρωσική διοίκηση και οι τελικές εντολές στους χειριστές των τουρκικών αρμάτων δίνονται από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών! Τραγέλαφος».


«Τραγέλαφος, ξετραγέλαφος, βρίσκουν τον χρόνο και την όρεξη να προκαλούν και στο Αιγαίο», επισημαίνω ξανά. Ο στρατιωτικός θέτει τις προκλήσεις σε άλλη βάση: «Δεν προκαλούν μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και τους Αμερικανούς που βρίσκονται στην περιοχή.


Προκαλούν όμως με τέτοιο τρόπο, που γίνονται περίγελως σ' όλους τους συμμάχους, πολλοί εκ των οποίων -και μάλιστα οι πιο ισχυροί- αναρωτιούνται μεγαλοφώνως πια: "Εμπλέκονται σε πόλεμο στη Συρία και κόβουν βόλτες στο Αιγαίο;". Ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΣ με τόσες απώλειες στη Συρία αντί να βρίσκεται επιτόπου στο πεδίο, περί άλλα τυρβάζει. Βεβαίως η κυριακάτικη βόλτα τους στα Ιμια ήταν κατευθυνόμενη, απευθείας από τον Ερντογάν και είχε ως πρωταρχικό στόχο να αποστείλει το εξης μήνυμα προς την ΕΕ: Αφού δεν συνεργάζεστε μαζί μας, εμείς θα στριφογυρίζουμε στο Αιγαίο, στα σύνορά σας, σαν τη "μύγα στο ρουθούνι" σας. Ομως, αν πρόσεξες, δεν βγήκαν με άνεση στο Αιγαίο αλλά με σχετικό φόβο».


Οχι δεν το πρόσεξα, του λέω. «Από πού εξάγεται το συμπέρασμα ότι ήταν φοβισμένοι;».


«Από τα συνοδευτικά» ήταν η άμεση απάντηση και διευκρινίζει: «Τα δυο ταχύπλοα με τους βατραχανθρώπους που συνόδευαν την τουρκική πυραυλάκατο».


«Αστακουδάκια»
Και γιατί φοβούνται εμάς, αφού είμαστε «αρνάκια» μπροστά τους, είναι η επόμενη (λίγο προκλητική) ερώτηση: «Μην το ξαναπείς αυτό. Κάθε άλλο παρά "αρνάκια" είμαστε. "Αστακουδάκια" σίγουρα (γέλια). Είμαστε αξιόμαχοι και ετοιμοπόλεμοι και το γνωρίζουν καλά. Νιώθουν την ανάσα μας και πέφτουν στις "δαγκάνες" μας κάθε φορά που απροειδοποίητα βγαίνουν στο Αιγαίο και επιχειρούν να μας προκαλέσουν είτε στον αέρα, είτε στη θάλασσα. Δηλαδή ξέρουν ότι αν πατήσουν την "κόκκινη γραμμή" θα δεινοπαθήσουν, γι' αυτό έχουν ξεκινήσει έναν πόλεμο νεύρων και προσπαθούν να σύρουν εμάς στην κόκκινη γραμμή ώστε να την πατήσουμε και να μας χρεώσουν την ευθύνη».


Αποφασίζω να ολοκληρώσω την κουβέντα, ρωτώντας τι εννοεί όταν λέει ότι δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα τους.


«Να είμαστε προσεκτικοί κατά την αναγνώριση, την αναχαίτιση και την εμπλοκή με τα τουρκικά μαχητικά, που ολοένα και περισσότερα είναι οπλισμένα. Να αποφεύγουμε άσκοπα ναυτικά επεισόδια όπως για παράδειγμα, κατά την καταδίωξη στα Ιμια, μια δική μας κανονιοφόρος να χτυπήσει σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής από αδέξιο χειρισμό.


Οι χειριστές της αντιαεροπορικής μας ομπρέλας να μην πατήσουν κατά λάθος το κουμπί την ώρα που είναι εγκλωβισμένο κάποιο τουρκικό ιπτάμενο μέσο. Και αρκετές άλλες λεπτομέρειες που έχουμε ήδη επισημάνει στο προσωπικό που βρίσκεται στην "πρώτη γραμμή" και χειρίζεται καινούργια και έξυπνα οπλικά συστήματα. Ολα θέλουν ένα μέτρο», είναι η απάντησή του για τις «κόκκινες γραμμές» στο Αιγαίο.




ethnos.gr

Το διαβάσαμε από το: Υψηλόβαθμος στρατιωτικός: Ιμια Νο 2 δε θα ξανάχουμε. Αν τολμήσουν ξανά Τούρκοι ν' ανέβουν σε βραχονησίδα μας, θα τους κάνουμε σκόνη! http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2017/02/2.html#ixzz4Y0QqsD6V

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια