Τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο: Διέγραψαν πρόστιμα 100 εκατ. ευρώ σε εταιρείες και σε «επωνύμους» - Όλα τα ονόματα








Μονοκοντυλιά έσβηναν πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ για φορολογικές παραβάσεις μεγάλων επιχειρήσεων αλλά και γνωστών προσώπων, όπως ο Θέμος Αναστασιάδης και ο Θωμάς Λιακουνάκος.

Επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών, όπως αποκάλυψε το Documento, «εξαφάνιζε» πρόστιμα και φόρους εκατομμυρίων που είχαν επιβληθεί για διαδοχικές εικονικές συναλλαγές ή άλλες παραβάσεις. Όσα λοιπόν δεν πλήρωναν τόσα χρόνια οι επιτήδειοι τα πληρώνει σήμερα ο ελληνικός λαός.

Την ίδια στιγμή, οι υπεύθυνοι των «εξαφανισμένων» προστίμων ελέγχονται για απιστία στην υπηρεσία από τον οικονομικό εισαγγελέα.

Για δεκαοκτώ μόνο περιπτώσεις, τα χρέη που φαίνεται πως μειώθηκαν ή διαγράφηκαν προς όφελος μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών, εταιρειών ηλεκτρικών ειδών, της AXON του Θωμά Λιακουνάκου, ο οποίος αντιμετωπίζει κακουργήματα και αποφυλακίστηκε πρόσφατα με βραχιολάκι, του εκδότη Θέμου Αναστασιάδη, αλλά και του Σωτήρη Εμμανουήλ που εμπλέκεται στο μεγάλο σκάνδαλο των υποβρυχίων προσεγγίζουν τα εκατό εκατομμύρια ευρώ, συνολικά.

Οι διαγραφές, με κατά πλειοψηφία ή και ομόφωνες αποφάσεις, έγιναν κατά την περίοδο 2012-2013.

Για κάποιες μάλιστα από τις εταιρείες υπήρχε έκθεση του ΣΔΟΕ που τις ενέπλεκε τότε σε σκάνδαλο με διαδοχικές εικονικές συναλλαγές και συγκεκριμένα στο περιβόητο κύκλωμα Carousel για τη λειτουργία του οποίου είχαν χρησιμοποιηθεί επιχειρήσεις-φαντάσματα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αιτιολογία της πλειοψηφίας της επιτροπής ήταν ότι οι επίμαχες συναλλαγές είχαν πραγματοποιηθεί και ήταν εικονικές μόνο ως προς το πρόσωπο, ότι δηλαδή είχαν μεν γίνει αλλά με τρίτη επιχείρηση από αυτή που εμφανιζόταν.

Ολα τα παραπάνω για τις διαγραφές που φέρεται ότι ζημίωσαν με εκατομμύρια το δημόσιο προκύπτουν από πόρισμα εκατό σελίδων ειδικού συνεργείου ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών (συγκροτήθηκε το 2016 με απόφαση του υπουργού Οικονομικών), ύστερα από παραγγελία του επικεφαλής της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτη Αθανασίου.

Το πόρισμα-φωτιά διαβιβάστηκε πρόσφατα στον κ. Αθανασίου ο οποίος το έχει ήδη χρεώσει για ποινική διερεύνηση στην εισαγγελέα, Αγγελική Κουρινιώτη.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Κατή

Θα ανοίξουν λογαριασμοί

Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάζεται –για ευνόητους λόγους– εάν θα δοθεί και εντολή για να ελεγχθούν τραπεζικοί λογαριασμοί κάποιων μελών της επίμαχης Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων του άρθρου 70Α του νόμου 2238/1994, αντικαταστάθηκε από τη ΔΕΔ (Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών), στην οποία προσέφευγαν, όπως είχαν δικαίωμα, οι ελεγχόμενοι μετά τον καταλογισμό προστίμων ή φόρων από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές.

Το αδίκημα για το οποίο θα ελεγχθούν αρχικά είναι απιστία στην υπηρεσία σε βάρος του δημοσίου, ενώ θα διερευνηθεί και η τυχόν τέλεση ηθικής αυτουργίας στην απιστία από υπεύθυνους επιχειρήσεων ή φυσικά πρόσωπα που φέρεται να ευνοήθηκαν από μη τεκμηριωμένες αποφάσεις της επιτροπής.
Η μεγαλύτερη διαγραφή

Το μεγαλύτερο όφελος από διαγραφή προστίμων και μετατροπή των εικονικών είχε η Ιωνάς Στρούμσας ΑΕ που δραστηριοποιείται στον χώρο του φαρμάκου, η οποία φέρεται να ωφελήθηκε με... 43.974.298,30 ευρώ. Με το ποσόν των 7.366.304,75 ευρώ φέρεται να ωφελήθηκε η ΛΙΑΦΑΡΜ ΕΠΕ που εμφανίζεται να συσχετίζεται με τη Στρούμσας.

Σ’ αυτήν την περίπτωση συναντάμε εταιρείες που είχαν συσχετιστεί από το ΣΔΟΕ με το κύκλωμα Carousel, ενώ στο πόρισμα επισημαίνεται το περιεχόμενο της έκθεσης ελέγχου του ΣΔΟΕ, στην οποία «τεκμηριωμένα αποδεικνύεται η εικονικότητα των φορολογικών στοιχείων».
Συναλλαγές με... πεθαμένους

Μια από τις κραυγαλέες περιπτώσεις αφορά σε άλλη εταιρεία που ωφελήθηκε κατά 440.095,60 ευρώ για πρόστιμο σχετικά με συναλλαγές για εκτέλεση έργου το οποίο... δεν έγινε. Οπως αναφέρεται στο πόρισμα «οι αντισυμβαλλόμενοι ήταν πρόσωπα είτε θανόντα, είτε έγκλειστα στις φυλακές, είτε στο εξωτερικό».
Τα εκατομμύρια των... δικηγόρων

Όφελος 3.869.837,15 ευρώ από τη μείωση-ακύρωση του φύλλου ελέγχου εμφανίζεται ότι είχε ο Σωτ. Εμμανουήλ της υπόθεσης των υποβρυχίων.

Οπως αναφέρεται, «η υπόθεση αφορά εμβάσματα που ήρθαν από το εξωτερικό, τα οποία προέκυψε ότι δεν έχουν φορολογηθεί. Ο φορολογούμενος επικαλέστηκε ότι τα ποσά είναι αμοιβές δικηγόρων εξωτερικού. Η επιτροπή κατά πλειοψηφία δέχτηκε τα παραστατικά που προσκόμισε χωρίς να προκύπτει από το πρακτικό ότι έκανε τις ενδεδειγμένες ελεγκτικές επαληθεύσεις για τη γνησιότητά τους».

Για την ιστορία, ο κ. Εμμανουήλ φέρεται ότι έδωσε 2.276.000 ευρώ για αμοιβή ενός δικηγόρου στην Κύπρο και για νόμιμη αμοιβή δικηγόρων σε Γερμανία και Ελβετία τις 528.464,69 ευρώ από τα συνολικά 2.121.574,69 ευρώ που έλαβαν.

Τα σκάφη του Θέμου και τα τεκμήρια

Το όφελος του Θέμου Αναστασιάδη ανέρχεται σε 1.260.699,77 ευρώ, καθώς ομόφωνα η επιτροπή κατέληξε ότι « τα σκάφη Βyron και Aliki φαίνεται ότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί από τον ελεγχόμενο, επομένως αφαιρείται ποσόν 916.116,67 ευρώ που αφορούν το τεκμήριο χρήσης σκάφους αναψυχής διαχειριστικών περιόδων 2004 -7ο/2007». Το πόρισμα των ειδικών ελεγκτών αναφέρει:

Μέχρι το 2010 δεν υπήρχε η έννοια της ακινησίας για σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης. Ακόμη κι αν ήταν σε ακινησία και δεν χρησιμοποιούνταν, υπολογιζόταν ετήσια τεκμαρτή δαπάνη, κατά συνέπεια τεκμήριο αποτελούσε η κατοχή τους ανεξάρτητα από τη χρησιμοποίησή τους ή όχι.

Ο φορολογούμενος πρέπει να έχει δυνατότητα να αποδείξει όσα επικαλείται.http://www.koutipandoras.gr/article/terastio-oikonomiko-skandalo-diegrapsan-prostima-100-ekat-eyrw-se-etaireies-kai-se-epwnymoys

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια