Οι 32 που κάθονται στο σκαμνί για μίζες 220 εκατ. ευρώ!








Από τις μεγάλες δίκες, ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι υποθέσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων, που διεξάγονται στο Εφετείο, για πράξεις οι οποίες φέρονται να τελέστηκαν όταν στον υπουργικό θώκο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας βρισκόταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος.



Επίσης, μέσα στο 2017 αναμένεται να ξεκινήσει εκ νέου η δίκη για το σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» της Siemens, ενώ δεν αποκλείεται να ξεκινήσουν να εκδικάζονται στο ακροατήριο άλλες δύο δικογραφίες οι οποίες αφορούν σε εξοπλιστικά προγράμματα.
Κοινός παρονομαστής στις υποθέσεις Siemens και εξοπλιστικών προγραμμάτων είναι τα εκατομμύρια ευρώ των μιζών που διανεμήθηκαν σε Έλληνες αξιωματούχους και η δαιδαλώδης πορεία την οποία ακολούθησε το «μαύρο» χρήμα, για να φθάσει στους τελικούς αποδέκτες του, πολλοί εκ των οποίων παραμένουν άγνωστοι για την ελληνική Δικαιοσύνη. Άλλο ένα κοινό στοιχείο σε αυτές τις δικογραφίες είναι η παρουσία στις λίστες των κατηγορουμένων δύο προσώπων: Του καταζητουμένου με διεθνές ένταλμα σύλληψης τραπεζίτη Φάνη Λυγινού και του επίσης τραπεζίτη Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, ο οποίος πρόσφατα και ύστερα από 22 μήνες προσωρινής κράτησης αφέθηκε ελεύθερος, αλλά υπό ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι).
Τα γερμανικά υποβρύχια
Η δίκη για το σκάνδαλο της προμήθειας των γερμανικών υποβρυχίων, για το οποίο διακινήθηκαν μίζες εκατομμυρίων ευρώ, ξεκίνησε στις 23 Νοεμβρίου 2016 και αναμένεται να συνεχιστεί μέσα στο 2017. Οι κατηγορούμενοι της υπόθεσης είναι 32 και αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας καθώς και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).
Μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκονται οι τραπεζίτες Ζαν Κλοντ Όσβαλντ και Φάνης Λυγινός, ο νομικός Σπύρος Μεταξάς, ο Αλέξανδρος Αβατάγγελος ο οποίος έκανε το λόμπι για την προμήθεια, ο πρώην επικεφαλής των ναυπηγείων Σωτήρης Εμμανουήλ που φέρεται να εισέπραξε τη μίζα των 42 εκατ. ευρώ, ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο πρώην γενικός διευθυντής εξοπλισμών Σπύρος Τραυλός, ο πρώην συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου, Ι. Μπέλτσιος, o εφοπλιστής Μιχάλης Ματαντός, οι επιχειρηματίες που εμπλέκονται στην πορεία των μιζών, Παύλος Νικολαΐδης και Παναγιώτης Ευσταθίου, καθώς και άλλα πρώην στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Από τα εμβάσματα της προμηθεύτριας γερμανικής εταιρείας Ferrostaal (εξαγόρασε την αρχική προμηθεύτρια HDV) ξεκίνησε η διανομή των μιζών, που διακινήθηκαν μέσω ενός πολυπλόκαμου συστήματος πληρωμών, το οποίο στήθηκε κυρίως μέσω της εταιρείας MIE του Μιχ. Ματαντού.
Συνολικά, φέρονται να διακινήθηκαν τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ, τα οποία κατέληξαν σε Έλληνες αξιωματούχους… Η ελληνική Δικαιοσύνη κατάφερε να εντοπίσει κάποιους από τους παραλήπτες του παράνομου χρήματος, αλλά υπάρχουν και πολλοί οι οποίοι παραμένουν άγνωστοι για τις δικαστικές Αρχές. Στο παραπεμπτικό βούλευμα γίνεται αναφορά και στα αντισταθμιστικά έργα που προέβλεπε η σύμβαση, κάποια από τα οποία δεν έγιναν ποτέ.
Οι μάρτυρες κατηγορητηρίου στη δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων είναι 12 και ανάμεσά τους περιλαμβάνονται ο Ι. Ζήγρας, εξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου, οι Π. Βραχάς, Χρ. Βούρης, Χαρ. Παπαγεωργίου, δημοσιογράφοι (Α. Τέλογλου, Αλέξανδρος Κόντης), στελέχη του ΣΔΟΕ (Χαρ. Αθανασόπουλος) και άλλα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (Ευάγγ. Ανδροβιτσανέας, Στ. Κληρίδης, Παν. Βλάχος, Παντελούσα Χελιώτου), καθώς και ο Ευάγγελος Βασιλάκος, πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών.
Τα ρωσικά αντιαεροπορικά TOR M1

Τα ρωσικά αντιαεροπορικά TOR M1
Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο και η δίκη για τις μίζες που διακινήθηκαν για το πρόγραμμα των ρωσικών αντιαεροπορικών TOR M1. Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο Ιωάννης Σμπώκος πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του ΥΕΘΑ, ο Γιώργος Κάμαρης στέλεχος επιχειρήσεων και οι αδερφοί Γιώργος και Πιέρ Χριστοδουλίδης διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων. Τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση είναι παθητική και ενεργητική δωροδοκία κατ’ εξακολούθηση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος). Κατηγορούμενοι στην υπόθεση ήταν και ο Βλάσης Καμπούρολγου, για τον οποίο το Δικαστικό Συμβούλιο είχε παύσει τη σε βάρος του ποινική δίωξη λόγω θανάτου, καθώς είχε βρεθεί νεκρός σε ξενοδοχείο στην Τζακάρτα τον Οκτώβριο του 2012, και ο Ι. Κάντας, ο οποίος απηλλάγη διά βουλεύματος.
ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΛΛΗΤΟ ΤΟΥ ΣΜΠΩΚΟ











Η υπόθεση αφορά στη διακίνηση μέρους παράνομων αμοιβών –επί θητείας Άκη Τσοχατζόπουλου– από την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων TOR M1, μέσω της εταιρείας Clavis. Σύμφωνα με το βούλευμα, από την εν λόγω εταιρεία διακινήθηκαν ποσά περίπου 12 εκατ. ευρώ, που, κατά τη δικογραφία, θεωρούνται η «αμοιβή» του Ι. Σμπώκου από τα συνολικά περίπου 90 εκατ. ευρώ που φέρονται να δόθηκαν παράνομα για την προμήθεια των TOR-M1. Μάλιστα, σύμφωνα με τη δικογραφία, η Clavis εμφανίζεται να διακίνησε προς επιχειρηματία ποσό άνω των 2 εκατ. ευρώ, τα οποία στη συνέχεια μέσω άλλων εταιρειών φέρονται να κατέληξαν στον Ι. Σμπώκο.



Η δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου
Το 2017 θα βρει για τρίτη χρονιά στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας τον Άκη Τσοχατζόπουλο και τους 16 συγκατηγορουμένους του, που δικάζονται σε δεύτερο βαθμό για τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα.
Η δίκη έχει εισέλθει, πλέον, στη φάση των απολογιών. Έχουν ήδη απολογηθεί ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και η λογίστρια Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η απολογία του ξάδερφου του Άκη Τσοχατζόπουλου, Νίκου Ζήγρα. Από το βήμα του μάρτυρα σε αυτήν τη δίκη πέρασε και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης –κατέθεσε τον Μάιο του 2015– ο οποίος είπε, μεταξύ άλλων, ότι θα μπορούσε θεωρητικά να τελεστεί δωροδοκία στις προμήθειες των εξοπλιστικών, διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει πώς έγιναν αυτά που αναφέρει το κατηγορητήριο και ότι δεν έχει γνώση αν δωροδοκήθηκε ή όχι ο Άκης Τσοχατζόπουλος.
Οι κατηγορούμενοι που έχουν καταδικαστεί πρωτοδίκως σε ποινές κάθειρξης ευελπιστούν σε μια ευνοϊκότερη ποινική μεταχείρισή τους από το Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο. Ειδικά ο Άκης Τσοχατζόπουλος –έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως σε κάθειρξη 20 ετών ελπίζει επιπλέον και σε αποφυλάκισή του. Ωστόσο, μέχρι τώρα τα σχετικά αιτήματά του έχουν προσκρούσει σε… τοίχο. Μάλιστα, στις 23 Νοεμβρίου το Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο απέρριψε για τρίτη φορά την αίτηση του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας για αποφυλάκιση για λόγους υγείας.
Siemens και «μαύρα ταμεία»






Στις 24 Φεβρουαρίου 2017 προσδιορίστηκε να εκδικαστεί –μετά την επ’ αόριστον αναβολή της το περασμένο καλοκαίρι, λόγω μη έγκαιρης μετάφρασης του παραπεμπτικού βουλεύματος για τους αλλοδαπούς κατηγορουμένους– η υπόθεση με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens. Η υπόθεση αφορά στις μίζες ύψους, περίπου, 70 εκατομμυρίων ευρώ, που διακινήθηκαν για την υπογραφή, το 1997, της σύμβασης μεταξύ του ΟΤΕ και της Siemens. Οι κατηγορούμενοι της υπόθεσης Siemens είναι 64 και αντιμετωπίζουν σοβαρότατα αδικήματα, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις επισύρουν ακόμα και την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Στον κατάλογο των κατηγορουμένων περιλαμβάνονται και οι τραπεζίτες Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, που αντιμετωπίζουν αδικήματα και σε πολλές υποθέσεις εξοπλιστικών.
Άλλοι κατηγορούμενοι είναι ο άλλοτε σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, Θεόδωρος Τσουκάτος, ο επί σειρά ετών διευθύνων σύμβουλος και ακολούθως επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του γερμανικού κολοσσού Χάινριχ Φον Πίρερ, αλλά και τα πρώην στελέχη της Siemens Ηλίας Γεωργίου, Πρόδρομος Μαυρίδης, Φόλκερ Γιούγκ, Ράινχαρτ Σίκατσεκ, Μίχαελ Κουτσενρόιτερ, Εμμανουήλ Σταυριανού κ.ά., όπως και οι καταζητούμενοι Μιχάλης Χριστοφοράκος και Χρήστος Καραβέλας. Επίσης, τα πρώην στελέχη του ΟΤΕ Γιώργος Σκαρπέλης, Αθανάσιος Γρεβενίτης, Νικόλαος Μανασής, Σωτήρης Τζούμας κ.ά. Οι ιδιώτες, χρηματιστές επιχειρηματίες κ.λπ. Γεώργιος Καλδής, Αθανάσιος Ράμμος, Βασίλειος Τυρογαλάς κ.ά.
Ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα ΟSA – AMK




ΚΑΝΤΑΣ
Η έκδοση βουλεύματος και, αν όλα εξελιχθούν ομαλώς και η έναρξη της δίκης, αναμένεται μέσα στο 2017 για την υπόθεση με τις μίζες που δόθηκαν για την προμήθεια του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος ΟSA – AMK. Ήδη η εισαγγελέας Εφετών Ελισάβετ Βίδρα πρότεινε – τον Σεπτέμβριο του 2016– την παραπομπή στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έξι εκ των συνολικά έντεκα κατηγορουμένων και συγκεκριμένα των: Αντώνη Κάντα, πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών, Γιάννη Σμπώκου πρώην διευθυντή Εξοπλισμών, Ζαν Κλοντ Όσβαλντ και Φάνη Λυγινού τραπεζιτών, Σπύρου Μεταξά νομικού και Λάμπρου Μπαρτζώκα εκπροσώπου της εμπλεκόμενης ρωσικής εταιρείας-προμηθεύτριας του συστήματος.
Τα αυτοκινούμενα πυροβόλα PzH της KMW

Αυτά είναι τα Γερμανικά αυτοκινούμενα πυροβόλα
Ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας εκκρεμεί και άλλη μία υπόθεση, με επτά εκ των αρχικώς έντεκα κατηγορουμένων, που αφορά στην υπόθεση με τις μίζες από την προ- μήθεια των αυτοκινουμένων πυροβόλων PzH της εταιρείας Krauss-Maffei Wegmann (KMW). Με το βούλευμα που αναμένεται να εκδοθεί εντός του 2017 θα κριθεί αν θα παραπεμφθούν ή όχι στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων οι συνολικά έντεκα κατηγορούμενοι της υπόθεσης. Τον Νοέμβριο του 2016 ο εισαγγελέας Εφετών Παντελής Στραγάλης πρότεινε την παραπομπή επτά κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων ο Αντώνης Κάντας, ο Σπύρος Μεταξάς δικηγόρος και ο Γαλλοελβετός τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, ενώ έχει ζητήσει την απαλλαγή άλλων τεσσάρων κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων και του τραπεζίτη Φάνη Λυγινού.
Kαι οι δίκες Λαυρεντιάδη
Σε κεντρικό πρωταγωνιστή της δικαστικής σεζόν 2017 αναδεικνύεται και ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ο οποίος, αν και δεν παρέστη αυτοπροσώπως, όταν άρχισαν οι δίκες τον περασμένο Οκτώβριο (διεκόπησαν όμως και θα συνεχιστούν τον Ιανουάριο), δικάζεται για τέσσερις διαφορετικές υποθέσεις.
Της Δέσποινας Μπρούσαλη
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε εκτάκτως την Παρασκευή 30/12
Φωτορεπορταζ: Αργύριος Μαρινάκης
Αναδημοσίευση: Αργύριος Μαρινάκης Έλλην Πολίτης
https://eleftheriellas.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια