ας Τσακίζουνε...





Άρθρο του Αρχισυντάκτη.

Χρόνια Πολλά σε όλους τους Έλληνες. Σήμερα γιορτάζει το Έθνος, η Πατρίδα μας, η Ελλάδα μας. Τι γιορτάζει όμως σήμερα η Ελλάδα; ποια είναι η σχέση του 1940 με το 2016;

28 Οκτωβρίου 1940 και ο Μεταξάς λέει το ιστορικό ΟΧΙ («Alors, c'est la guerre!» είπε αλλά το νόημα είναι το ίδιο). Όλοι οι Έλληνες με μία φωνή, Αριστεροί και Δεξιοί με το ‘χαμόγελο στα χείλη’ πήραν τα όπλα και ξεκίνησαν για το Μέτωπο. Όταν λέμε όλοι εννοούμε ΟΛΟΙ. Θυμηθείτε πως τρεις ημέρες μετά την εισβολή των Ιταλών, στις 31 Οκτωβρίου 1940, ο κρατούμενος στη Γενική Ασφάλεια Αθηνών, Ζαχαριάδης δημοσίευσε τη γνωστή ανοικτή επιστολή προς τον ελληνικό λαό, με την οποία τον καλούσε να αντισταθεί τονίζοντας μεταξύ άλλων:

"Ο Λαός της Ελλάδας διεξάγει σήμερα έναν πόλεμο απελευθερωτικό ενάντια στο Φασισμό του Μουσολίνι [...] Στον πόλεμο αυτό, που τον διευθύνει η κυβέρνηση Μεταξά, όλοι μας πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, δίχως επιφύλαξη. [...] Όλοι στον αγώνα, ο καθένας στη θέση του και η νίκη θάναι νίκη της Ελλάδας και του λαού της."

Οι Έλληνες ενωμένοι κατάφεραν να αντισταθούν στην Ιταλική Λαίλαπα και μόνο όταν μπήκε η Γερμανική Πολεμική Μηχανή, και με μεγάλες απώλειες γι αυτήν, λύγισε. Η δε Εθνική Αντίσταση είναι από τις συγκλονιστικότερες περιόδους της Ιστορίας μας. Περίοδος Αδούλωτου Φρονήματος.

Η Ελλάδα απελευθερώθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1944. Στις 18 Οκτωβρίου έφτασε στην Αθήνα ο Γεώργιος Παπανδρέου και η κυβέρνησή του, ενώ την ίδια ημέρα, ο πρωθυπουργός σε μία συγκινητική τελετή ύψωσε την ελληνική σημαία στην Ακρόπολη και στη συνέχεια μίλησε στο συγκεντρωμένο πλήθος που είχε γεμίσει ασφυκτικά την πλατεία Συντάγματος από τον εξώστη του Υπουργείου Οικονομικών. Από εκεί είπε και τη γνωστή φράση «Πιστεύομεν και εις την λαοκρατίαν».



Αυτός όμως είναι και ο λόγος που γιορτάζουμε την έναρξη και όχι το τέλος του πολέμου. Στην Έναρξη ήμαστε όλοι ενωμένοι, στη λήξη Διχασμένοι, λίγες μέρες πριν τα Δεκεμβριανά και την Έναρξη ενός καταστρεπτικού Εμφυλίου Πολέμου, του οποίου τις συνέπειες ακόμα ζούμε (ευτυχώς σε μικρό βαθμό).

Με αφορμή την επέτειο του ’40 ας σταματήσουν οι διχαστικές δηλώσεις εν έτει 2016. Ας σταματήσει ο λαϊκισμός κάποιων πολιτικών που για ψηφοθηρικούς λόγους ξεθάβουν ένα ‘τσεκούρι πολέμου’ που έχει θαφτεί. Οι Έλληνες ενωμένοι, μία γροθιά μπορούν να ξεφύγουν από τη δεινή κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.

Διχασμένοι θα πέσουμε, Ενωμένοι θα κερδίσουμε. Είμαστε όλοι Έλληνες. Πάνω από όλα…

http://voicenews.gr/index.php/opinion/81554-enomenoi-tous-tsakizoume-dixasmenoi-mas-tsakizoune.html

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια