Αποκαλύπτουμε… Η «μεγάλη οφθαλμαπάτη»! Ποιος είναι ο πραγματικός παγκόσμιος χάρτης!(video)





Φαίνεται ότι πολλοί συμβατικοί χάρτες κόσμο δεν είναι σχεδιασμένοι ώστε να μεταφέρον με ακρίβεια τα πραγματικά μεγέθη των χωρών και ηπείρων που απεικονίζονται σε αυτούς.


Αν κοιτάξετε ένα συνηθισμένο παγκόσμιο χάρτη, θα οδηγηθείτε στο συμπέρασμα ότι, για παράδειγμα, η Γροιλανδία είναι η μεγαλύτερη, ότι η Αυστραλία είναι σχεδόν τόσο μεγάλη όσο η Νότια Αμερική, ενώ στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο: Η Αυστραλία είναι τρεις φορές πιο μεγάλη και η Νότια Αμερική είναι σχεδόν οκτώ φορές μεγάλη όσο η Γροιλανδία!

Ο λόγος πίσω από αυτή την ψευδαίσθηση, ωστόσο κρύβεται στην περιβόητη χαρτογράφηση του Μερκάτορ. Ο Γεράρδος Μερκάτορ, που έζησε τον 16ο αιώνα ήταν Φλαμανδός χαρτογράφος, φιλόσοφος και μαθηματικός. Σπουδαιότατη θεωρείται η συνεισφορά του στον κλάδο της χαρτογραφίας, και πιο συγκεκριμένα με τον παγκόσμιό του χάρτη του 1569, στον οποίο απεικονίζονται πορείες ναυσιπλοΐας. Ο Μερκάτορ υπήρξε επίσης ο πρώτος που χρησιμοποίησε τη λέξη «Άτλας» για την περιγραφή συλλογών χαρτών.

Ωστόσο, στη χαρτογράφηση του Μερκάτορ, ενώ η γραμμική κλίμακα του είναι ίση προς όλες τις κατευθύνσεις γύρω από οποιοδήποτε σημείο, διατηρώντας έτσι τις γωνίες και τα σχήματα σε μια μικρότερη παγκόσμια κλίμακα, η προβολή του Μερκάτορ διαστρεβλώνει το μέγεθος των αντικειμένων όπως το γεωγραφικό πλάτος, το οποίο αυξάνεται από τον ισημερινό προς τους πόλους, όπου η κλίμακα γίνεται «άπειρη»

Ως αποτέλεσμα, η οποιαδήποτε ξηρά που βρίσκεται πιο ακριά από τον ισημερινό εμφανίζεται μεγαλύτερη από εκείνη που βρίσκονται πιο κοντά σε αυτόν… Δείτε ένα αρκετά κατατοπιστικό βίντεο
https://hellasforce.com/2016/08/14/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%80%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%B7-%CE%BF%CF%86%CE%B8%CE%B1%CE%BB%CE%BC%CE%B1%CF%80%CE%AC%CF%84%CE%B7/Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas
http://kyklwpas.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια