Χάνουν τους μετανάστες στη Βόρεια Ελλάδα - Χιλιάδες μέσα στα βουνά - Πλήρης αποτυχία των κρατικών υποδομών και αρχών





Τραγική και εκτός ελέγχου χαρακτηρίζεται η κατάσταση στα περισσότερα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων από τις τοπικές αρχές της Θεσσαλονίκης, καθώς πλέον κανείς δε γνωρίζει τον πραγματικό αριθμό των φιλοξενούμενων προσφύγων και μεταναστών ανά κέντρο, ενώ εγείρονται και...

ζητήματα ασφαλούς διαβίωσης και υγειονομικού ελέγχου – προστασίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη δύο δήμοι στην Κεντρική Μακεδονία, ο δήμος Δέλτα και ο δήμος Αλεξάνδρειας Ημαθίας (ακολουθούν και οι υπόλοιποι όπως ο Λαγκαδάς) έχουν στείλει επιστολές στον υπουργό Μετανάστευσης, Γιάννη Μουζάλα, ζητώντας εβδομαδιαία ενημέρωση για τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται ανά κέντρο στην περιοχή τους, αλλά και τι προγραμματισμός υπάρχει για την εκπαίδευση των παιδιών, δηλαδή σε ποια σχολεία και πότε προγραμματίζεται να πηγαίνουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις προχτές δεκάδες πρόσφυγες εντοπίστηκαν να προσπαθούν να περάσουν από τα ελληνοαλβανικά σύνορα και όταν η Αστυνομία ήλεγξε από πού προέρχονται, διαπίστωσε ότι ήταν από κέντρα φιλοξενίας της Θεσσαλονίκης.

«Είναι άγνωστος ο πραγματικός αριθμός των φιλοξενούμενων προσφύγων και μεταναστών. Πραγματική απογραφή δε γίνεται. Έχουμε μόνο ενδεικτικό αριθμό από το συσσίτιο», τόνιζε στέλεχος ΜΚΟ, που συνδράμει το έργο της φιλοξενίας σε κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Επίσης, είναι πλέον συνεχείς οι καταγγελίες για ανυπολόγιστο αριθμό προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στα σύνορα, σε διάφορες υπαίθριες περιοχές προσπαθώντας να περάσουν στις γειτονικές χώρες και να βρουν διέξοδο (δυστυχώς μέσω «δουλεμπόρων») προς... βορρά.
«Διάδρομοι»

Τις καταγγελίες του δημάρχου Παιονίας, Χρήστου Γκουντενούδη, που αποκάλυψε πριν από μερικές μέρες η Voria.gr για δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες σε ρέματα και δάση της ελληνοσκοπιανής μεθορίου, επιβεβαιώνουν πλέον κι άλλοι τοπικοί παράγοντες της μεθορίου.

Σύμφωνα με όσα τόνισαν στη Voria.gr πλέον εκατοντάδες πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί στα Κρούσσια, στο Πάικο, στο Βίτσι και αλλού. «Έχουν ενεργοποιηθεί οι δρόμοι του Εμφυλίου και του Α' Παγκοσμίου Πολέμου ξανά. Από το παλιό 'Τριεθνές' προσπαθούν να περάσουν πολλοί άνθρωποι καθοδηγούμενοι προφανώς από διακινητές. Από την Αγία Παρασκευή, πάνω από τις Μουριές Κιλκίς, οδηγούνται στο Νίκολιτς των Σκοπίων κι από εκεί στη Στρώμνιτσα... Άλλος ένας δρόμος είναι από το Βίτσι προς το Μοναστήρι (Μπίτολα) κι από εκεί μέσα από έναν άλλο δίαυλο προς το βορρά επίσης», επισήμαναν.

Τα προβλήματα ασφάλειας και υγείας εντός των κέντρων φιλοξενίας, όπως τα περιγράφουν άνθρωποι που καθημερινά βρίσκονται εντός αυτών, προσπαθώντας να προσφέρουν βοήθεια στους πρόσφυγες είναι πολύ σημαντικά και είναι σε γνώση των αρμοδίων, πλην όμως η ανταπόκριση είναι μηδαμινή.

Τα γκαζάκια

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα έχει να κάνει με την κακής ποιότητας ή την περιορισμένη σίτιση των φιλοξενούμενων. Οι πρόσφυγες δεν είναι ικανοποιημένοι από το φαγητό, τόσο από την ποιότητα, όσο κι από την ποσότητα. Έτσι, όπως καταγγέλλεται, έχουν προμηθευτεί γκαζάκια και προσπαθούν οι ίδιοι να μαγειρέψουν συμπληρωματικά γεύματα εντός όμως των σκηνών. Αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ελλοχεύει τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς, την ώρα που οι σκηνές είναι η μία δίπλα στην άλλη, με προφανείς τους κινδύνους.

Ο κίνδυνος της μηνιγγίτιδας

Επίσης, υπάρχει το ζήτημα του εμβολιασμού των προσφυγόπουλων. Οι αρμόδιοι φοβούνται το ζήτημα της μηνιγγίτιδας, καθώς σύμφωνα με μια λίστα εμβολιασμών της Συρίας, τα παιδιά έχουν εμβολιαστεί κανονικά για μια σειρά ασθενειών μέχρι το 2010. Έκτοτε εμβολιασμοί δεν έχουν γίνει, οπότε ο κίνδυνος εκδήλωσης ασθενειών είναι πολύ μεγάλος. Παρά το επείγον πάντως της κατάστασης, οι εμβολιασμοί γίνονται με ρυθμούς χελώνας...

voria.gr
www.e-koutsobola.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια