VAMMA DEL SOL: ΤΑ PREMIUM ΠΟΥΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΛΑ ΘΑ «ΑΝΑΨΟΥΝ» ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ






Η οικοτεχνία της οικογένειας Κωνσταντινίδη παράγει στην Κρύα Βρύση Πέλλας τα μοναδικά χειροποίητα βιολογικά premium πούρα στην Ευρώπη.

Σε προχωρημένες συζητήσεις με ευρωπαϊκό κέντρο διανομής για την εξαγωγή των προϊόντων τους σε χώρες της βόρειας Ευρώπης βρίσκεται η οικογενειακή επιχείρηση Κωνσταντινίδης, η οποία με έδρα την Κρύα Βρύση Πέλλας παράγει και διαθέτει από το 2012 τα χειροποίητα πούρα «Vamma Del Sol», τα μοναδικά premium βιολογικά πούρα στην Ευρώπη.

Στόχος της οικοτεχνίας είναι να «ανάψουν» τα πούρα της, σε πρώτη φάση, στη Γερμανία, την Αυστρία, τη Δανία και την Ολλανδία. Τα «Vamma Del Sol» έχουν γίνει γνωστά στη Γερμανία μετά την προβολή ντοκιμαντέρ για την επιχείρηση της οικογένειας Κωνσταντινίδη από το γερμανογαλλικό δίκτυο Arte. Μάλιστα, αρκετοί Γερμανοί τουρίστες που έκαναν διακοπές φέτος το καλοκαίρι σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης για να δοκιμάσουν από κοντά τις μοναδικές γεύσεις των πούρων πρώτης ποιότητας.

Όπως εξηγεί στη Voria.gr ο υπεύθυνος της επιχείρησης, Άρης Κωνσταντινίδης, η έξοδος στις αγορές του εξωτερικού αποτελούσε εξ' αρχής στόχο, ωστόσο επισπεύσθηκε λόγω του «κακού» 2015. «Από το 2012 που ξεκινήσαμε την διάθεση των “Vamma Del Sol” στην Ελλάδα οι πωλήσεις ακολούθησαν μια γραμμικά ανοδική πορεία. Ωστόσο, το αρνητικό κλίμα που επικράτησε στην ελληνική οικονομία πέρσι, με αποκορύφωμα την επιβολή capital controls, έβαλε ένα “στοπ” σε αυτήν την πορεία. Έτσι υποχρεωθήκαμε να αναζητήσουμε και άλλες αγορές νωρίτερα από ότι αρχικά σχεδιάζαμε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος πάντως, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει – όπως οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις – κυρίως λόγω της υπερφορολόγησης, δηλώνει πως δεν πρόκειται επ' ουδενί να εγκαταλείψει την προσπάθειά του στην Ελλάδα. «Από τη στιγμή που παράγουμε ένα καθαρά ελληνικό προϊόν είναι αδιανόητο να φύγουμε από τη χώρα. Θα ήταν πιο φθηνό εάν μεταφέρουμε μέρος της δραστηριότητάς μας, όπως για παράδειγμα τις αποθήκες των καπνών, εκτός Ελλάδας, στα Βαλκάνια ή ακόμη και στη Γερμανία. Ωστόσο στόχος μας είναι να λειτουργούμε πολλαπλασιαστικά και μέρος των χρημάτων που επενδύουμε ή εισπράττουμε να γίνεται ΦΠΑ και να πηγαίνει στην ελληνική οικονομία», σημειώνει.

Με τεχνογνωσία από την Κούβα και εμπειρία τριών γενεών

Γόνος οικογένειας με παράδοση στην καπνοπαραγωγή, που ξεκίνησε από τον παππού του, ο Άρης Κωνσταντινίδης, με σπουδές στην αγροτική οικονομία, ξεκίνησε μαζί με τον αδερφό του Κώστα το 2006 τις διαδικασίες για να δημιουργήσουν ένα καπνικό προϊόν μοναδικό για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα.

Μετά από ταξίδια για την απόκτηση τεχνογνωσίας σε χώρες όπως η Κούβα, η Νικαράγουα και η Ονδούρα, που φημίζονται για τα χειροποίητα πούρα που παράγουν, και αφού ξεπεράστηκαν οι γραφειοκρατικοί σκόπελοι το 2011, ξεκίνησε η παραγωγή των «Vamma Del Sol» σε έκταση 10 στρεμμάτων, στην Κρύα Βρύση Πέλλας.



Τα πούρα, που ανήκουν στην κατηγορία long filler premium (δηλαδή χειροποίητο με μεγάλα γεμίσματα) δημιουργούνται από συγκεκριμένο είδος καπνών, που είναι τα μεγαλόφυλλα ανατολικού τύπου, ενώ η έκταση της οικογένειας Κωνσταντινίδη είναι η μοναδική στην Ελλάδα στην οποία καλλιεργούνται τα συγκεκριμένα καπνά, «δυστυχώς», όπως λέει ο κ. Κωνσταντινίδης, τονίζοντας: «όπως έχουμε τους “δρόμους του κρασιού” φανταστείτε τους “δρόμους του καπνού” από το Αγρίνιο μέχρι την Κομοτηνή, με διάφορες ποικιλίες. Είναι κρίμα που δεν υπάρχει, γιατί το κλίμα στην Ελλάδα είναι εξαιρετικό για τα καπνά».

Τα καπνά παράγονται σύμφωνα με τους κώδικες σωστής γεωργικής πρακτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μεταποιούνται βιολογικά, χωρίς κανένα χημικό παράγοντα γεύσης ή καύσης. Κύριο χαρακτηριστικό της οικοτεχνίας αποτελεί η κάθετη οργάνωση και η παραγωγή από την πρώτη ύλη μέχρι και το τελικό προϊόν. Η καινοτομία της έγκειται στο ότι με μια ιδιαίτερη πρώτη ύλη, τα χαρακτηριστικά του κλίματος της χώρας μας και την πολυδιάστατη τεχνογνωσία στην παραγωγή και μεταποίηση, δημιουργείται ένα τελικό προϊόν υψηλών προδιαγραφών.

Τα «Vamma Del Sol» διατίθεται σε τρεις κατηγορίες: Petit Corona, Corona και Robusto. Πωλούνται σε επιλεγμένα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, καθώς και σε τουριστικούς προορισμούς, όπως η Χαλκιδική και νησιά όπως η Κρήτη, η Σαντορίνη, η Κέρκυρα, η Σύρος και η Αμοργός.

Η οικοτεχνία παράγει περίπου 20.000-25.000 τεμάχια ετησίως με δυνατότητα να διπλασιαστούν. Όπως λέει ο κ. Κωνσταντινίδης, τα πούρα «Vamma Del Sol» απευθύνονται στους «πολύ ψαγμένους» καταναλωτές που θέλουν να κάνουν ένα «ταξίδι» σε μοναδικές γεύσεις και αρώματα.




Τα αδέρφια Άρης και Κώστας Κωνσταντινίδης




Η μητέρα της οικογένειας, Αναστασία, κατά τη διαδικασία του πλεξίματος των καπνών



http://www.voria.gr/article/vamma-del-sol-ta-premium-poura-apo-tin-pella-tha-anapsoun-stin-evropi

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια