Νέο φόρο για τα ακίνητα θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ





Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Νέο φόρο για τη φορολόγηση των ακινήτων σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης
, τον οποίο θέλει να έχει έτοιμο ή τουλάχιστον τον βασικό του κορμό πριν την Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να εξαγγείλει από το βήμα της ΔΕΘ, για ευνόητους λόγους, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ το 2017 και την αντικατάσταση του από έναν νέο φόρο που θα στοχεύει σε όσους έχουν ακίνητα μεγάλης αξίας. Επί της ουσίας η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να απαλλάξει μεγαλύτερο τμήμα των ιδιοκτητών ακινήτων από τον ΕΝΦΙΑ (όσους έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής έως 100.000 ευρώ πιθανόν) και το κόστος αυτό να πληρώσουν όσοι διαθέτουν μεγάλη και πολύ μεγάλη περιουσία.

Τον πρώτο λόγο έχουν οι δανειστές

Το σχέδιο της κυβέρνησης πρέπει προηγουμένως να εγκριθεί από το κουαρτέτο των Θεσμών και σε κάθε περίπτωση τα έσοδα του νέου φόρου δεν θα πρέπει να είναι μικρότερα των 2,65 δισ. ευρώ. Επίσης, το γεγονός και μόνο ότι λίγοι ιδιοκτήτες θα αναλάβουν να πληρώσουν επιπλέον φόρους άνω των 1,5-2 δισ. ευρώ εξαιτίας της απαλλαγής των μικρών ιδιοκτητών ενδεχομένως να απορριφθεί από τους πιστωτές της χώρας. Το πιθανότερο πάντως είναι ο ΕΝΦΙΑ να παραμείνει και οι διαρροές ενδεχομένως και οι ανακοινώσεις να αποτελούν επικοινωνιακές τακτικές της κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ (εκτός από το διάστημα που ήταν στην αντιπολίτευση) την ανακοίνωσαν τον Οκτώβριο του 2015 αρχικά, καθώς και τις προηγούμενες μέρες.

Περισσότερο ΕΝΦΙΑ για 2,2 εκατ. ιδιοκτήτες

Ωστόσο ο ΕΝΦΙΑ όχι μόνο διατηρείται, αλλά είναι και πολύ σκληρότερος σε σχέση με αυτόν που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη (ΦΩΤ.), στο τέλος του μήνα θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα με την πρώτη δόση να πληρώνεται τον Σεπτέμβριο. Ο κ. Αλεξιάδης υποστήριξε πως η μεγάλη πλειοψηφία των φορολογούμενων θα πληρώσει τα ίδια ή και λιγότερα σε σχέση με πέρυσι. Πρόσθεσε πάντως ότι μία κατηγορία φορολογούμενων θα επιβαρυνθεί με μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ, γιατί κάποιοι, όπως είπε, πρέπει να πληρώνουν περισσότερα. Πάντως με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, συνολικά μεγαλύτερο φόρο θα κληθούν να καταβάλουν περίπου 2,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

Υπενθυμίζεται ότι τα εκκαθαριστικά θα είναι αυξημένα καθώς:

α)Αυξήθηκαν οι συντελεστές για τον υπολογισμό του κύριου φόρου επί των οικοπέδων.
β)Αυξήθηκαν οι συντελεστές για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται επί της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων.
γ) Δεν ισχύει η μείωση του κύριου φόρου κατά 20% των κενών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.
http://www.liberal.gr/arthro/72559/oikonomia/forologika/neo-foro-gia-ta-akinita-tha-exaggeilei-o-prothupourgos-sti-deth.html 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια