Γερό χαστούκι στην Τουρκία από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κέρδισε Ελληνίδα





Αποζημίωση 14 εκατομμυρίων ευρώ επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) σε Ελληνίδα, η οποία προσέφυγε κατά της Τουρκίας «για μη αναγνώριση των κληρονομικών της δικαιωμάτων».

H Ευφροσύνη Γιαννοπούλου επικαλούμενη το άρθρο 1 του Πρωτοκόλλου Νο1 (Προστασία της Ιδιοκτησίας) της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η γυναίκα είχε προσφύγει στο ΕΔΑΔ στις 17 Μαρτίου του 2003 διαμαρτυρόμενη ότι η Τουρκία δεν της αναγνώριζε τα κληρονομικά της δικαιώματα για ένα οικόπεδο που βρίσκεται στην επικράτειά της.

Με απόφασή του, στις 14 Ιανουαρίου 2014, το ΕΔΑΔ έκρινε ότι η άρνηση των εθνικών δικαστηρίων της Τουρκίας να αναγνωρίσει τη γυναίκα ως κληρονόμο, συνιστούσε παρέμβαση στην άσκηση του «δικαιώματος σεβασμού της περιουσίας» της αιτούσας.

Το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παρέμβαση αυτή ήταν μη νόμιμη και αντίθετη με το άρθρο 1 του Πρωτοκόλλου 1 της Σύμβασης.

Η γυναίκα απεβίωσε στις 31 Μαρτίου 2009, η υπόθεση όμως συνεχίστηκε από την κληροδόχο της Μαρία Τσιροπούλου. Η τελική απόφαση του Δικαστηρίου που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, αφορά στο άρθρο 41 της Σύμβασης για «δίκαιη ικανοποίηση» (satisfaction equitable).

Η Τουρκία υποχρεούται να αποζημιώσει την κληρονόμο της αιτούσας με 14.300.000 ευρώ για υλικές ζημιές, 15.000 για ηθική αποζημίωση και 10.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα.


scoops.gr

Το διαβάσαμε από το: Γερό χαστούκι στην Τουρκία από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κέρδισε Ελληνίδα http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2016/06/blog-post_10.html#ixzz4AQEm4VK3

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια