«Κλιματική Αλλαγή» και χρήμα με ουρά: ΑΕΠ και Παράγωγα Καιρού(ΒΙΝΤΕΟ)




Η Κλιματική Αλλαγή για κάποιους έχει αποδειχθεί η καλύτερη μπίζνα του 21ου αιώνα. Το ράλι των πράσινων επενδύσεων, οι πράσινοι φόροι, αλλά και τα παράγωγα καιρού, φέρνουν τα πάνω κάτω όχι μόνο στις οικονομίες, αλλά και τις κοινωνίες, αφού… money makes the world go round….

Για να πάρετε μια μικρή γεύση των μεγάλων συμφερόντων που διακυβεύονται δεν έχετε παρά να ρίξετε μια ματιά στο σημερινό άρθρο της DW, από το οποίο παραθέτω αποσπάσματα:

“ Οι δέκα εταιρείες, οι οποίες πρόσφατα συνενώθηκαν και δημιούργησαν το Investment Leaders Group έχουν ένα τεράστιο βάρος στην αγορά. Διαχειρίζονται από κοινού τέσσερα τρισεκατομμύρια δολάρια. Ανάμεσα τους βρίσκεται η γερμανική Allianz Global Investors, η Standard Life Investment από την Σκωτία και η ελβετική ασφαλιστική Zurich.

Όταν αυτές οι εταιρείες αγοράζουν μετοχές και δια μέσω αυτών μετακινούνται τεράστια ποσά παγκοσμίως. Οι μάνατζερ όμως είναι όλο και πιο διστακτικοί όσον αφορά τις μετοχές που αφορούν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή τα διυλιστήρια πετρελαίου ή την παραγωγή φυσικού αερίου.

Στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Παρίσι, τον περασμένο Δεκέμβριο, η διεθνής κοινότητα δεσμεύθηκε να πράξει περισσότερα για την προστασία του κλίματος. Παράλληλα η ΕΕ από τη δική της πλευρά έθεσε σαφείς στόχους για την ενέργεια και το κλίμα μέχρι το 2030, η Κίνα πειραματίζεται στο εσωτερικό της αναφορικά με την εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων και οι ΗΠΑ θέλουν να μειώσουν τους ρύπους των εργοστασίων με βάση τη διάσημη συμφωνία «Clean Air Act» […]


Νομοθεσία και κερδοφορία


http://nea.allnewz.gr/wp-content/uploads/2016/05/016257497_40400.jpg


Ανεμογεννήτριες στο Μεγκλεμβούργο Πομερανία Ανεμογεννήτριες στο Μεγκλεμβούργο Πομερανία

Ένα από τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι οι αλλαγές που αφορούν στην προστασία του κλίματος επηρεάζουν σημαντικά τα κέρδη των εταιρειών. Όχι όμως πάντα αρνητικά. «Όταν επικυρώνονται νόμοι για την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι Ισπανοί προμηθευτές είναι καλύτεροι από τους Βρετανούς» σημειώνει ο Άντριου Μέισον, αναλυτής στην Standard Life Investments. Στη Μ. Βρετανία παράγουν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα, ενώ στην Ισπανία μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εκτιμάται ότι τα κέρδη τους θα μπορούσαν να αυξηθούν μέχρι και 76%.

Αυτή είναι η μια πλευρά της “κερδοφορίας”, όλων όσων εμπλέκονται με την πράσινη ενέργεια και τις ΑΠΕ, από την παραγωγή τους μέχρι και το χρηματιστήριο που τις αφορά. Στη μέση όλων και οι λομπίστες και τα golden boys. Αλλά για να αποδώσει το όλο επίτευγμα τι χρειάζεται, μας λέει το άρθρο; Νομοθεσία, αλλιώς κερδοφορία γιόκ! Μας χρειάζεται ένας Ομπάμα με το «Clean Air Act» του και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο θα ξαναβγεί δημοκρατικός πρόεδρος που θα εξασφαλίζει τη συνέχιση του της απάτης της Κλιματικής Αλλαγής, γιατί οι Ρεπουμπλικάνοι αντιτίθενται.

Και θα είχαν πολλές περισσότερες πιθανότητες να βγάλουν δικό τους πρόεδρο αυτή τη φορά, αν δεν είχαν ποντάρει στο άλογο που λέγεται Τραμπ. Αλλά όταν ο πρωταγωνιστής είναι κοντός, όπως είναι η Χίλαρι σε εκτίμηση- ο σκηνοθέτης διαλέγει κοντύτερο συμπρωταγωνιστή για να μην τον χαντακώσει.

Παράγωγα Καιρού

Δεν ξέρω πόσοι από σας γνωρίζετε τι ακριβώς είναι τα παράγωγα και συγκεκριμένα εκείνα που αφορούν στον καιρό:

“ Τα παράγωγα καιρού είναι χρηματοοικονομικά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από εταιρίες, οργανισμούς ή φυσικά πρόσωπα ως τμήμα μιας στρατηγικής για τη διαχείριση και τη μείωση των κινδύνων που συνδέονται με ανεπιθύμητα ή απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα. Ακριβώς όπως τα παραδοσιακά παράγωγα, των οποίων τα κέρδη εξαρτώνται από την τιμή ενός υποκείμενου τίτλου, ένα παράγωγο καιρού μπορεί να έχει για υποκείμενο τίτλο τα εξής: βροχόπτωση, θερμοκρασία, ξηρασία, υγρασία ή χιονόπτωση.

Ο επενδυτής, ο οποίος πωλεί αυτό τα Χρηματιστηριακά Παράγωγα Καιρού, αποδέχεται τον κίνδυνο επιβαρύνοντας τον αγοραστή με μια προμήθεια. Εάν δεν συμβεί τίποτα, ο επενδυτής καταγράφει κέρδος μέσω της προμήθειας. Εάν όμως ο καιρός επιδεινωθεί σε επίπεδα που περιγράφονται στη σύμβαση, τότε ο πωλητής υποχρεούται να πιστώσει τον αγοραστή με το συμφωνηθέν ποσό. Δεν πρόκειται ακριβώς για μια ασφάλεια, στην οποία ο ασφαλιζόμενος καιρικός κίνδυνος είναι σπάνιος, όπως ένας τυφώνας ή ένας ανεμοστρόβιλος. Στο καιρικό παράγωγο προϊόν η επέλευση του ασφαλιστικού κινδύνου είναι γεγονός σύνηθες, όπως π.χ. μια ξηρασία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ή μια καταστρεπτική για ορισμένη δενδροκαλλιέργεια πυκνή χιονόπτωση κατά του διάρκεια του χειμώνα.

Aυτή η πρωτότυπη μέθοδος hedging απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και ενέργειας, αγροτικών προϊόντων, τροφίμων και ποτών, ασφαλιστικούς και τραπεζικούς ομίλους, εταιρείες μεταφορών ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο αναψυχής και ψυχαγωγίας.

Tα εν λόγω προϊόντα διατίθενται από εξειδικευμένες χρηματιστηριακές εταιρείες, όπως η εταιρεία Coriolis ή η Speedwell Weather Derivatives και διαπραγματεύονται κατά κύριο λόγο στο χρηματιστήριο του Σικάγο. Aρκετές ακόμη αγορές, με πρώτη τη Euronext, ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν τη διαπραγμάτευση παραγώγων καιρού, καθώς βλέπουν ότι αυξάνεται ραγδαία το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για αυτά όσο εντείνονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Κι εδώ όπως βλέπετε το παιγνίδι χοντραίνει άγρια, γιατί από τη μια παίρνουν χρήματα ως καλοί μαφιόζοι για να εξασφαλίσουν χασούρα στα κέρδη με τη λογική ενός win win αν όλα πάνε καλά, αλλά αν υπάρξουν ακραία και απρόβλεπτα φαινόμενα νύπτουν τα χείρας τους.

Συνεργάζονται “στενά” με μετεωρολόγους και παρότι η πρόβλεψη άνω των 15 ημερών είναι αβέβαιη, εκείνοι όταν δουν τα σκούρα πουλάνε το μερτικό τους σε άλλους για να μην έχουν χασούρα. Κι έτσι το win win γίνεται μόνο win για τα hedges.

Αν έχετε χρόνο και όρεξη, μπορείτε να παρακολουθήσετε την πολύ κατατοπιστική διάλεξη του ιδρυτή μαφιόζου με το καπέλο από το Σικάγου σχετικά με τα παράγωγα καιρού. Ναι, οι μαφιόζοι εκπολιτίστηκαν. Δεν χρειάζεται πλέον να είναι στους δρόμους με τα μαύρα αυτοκίνητα και τα πολυβόλα, ούτε να πηγαίνουν από μαγαζί σε μαγαζί να πουλούν προστασία. Ελέγχουν τον καιρό (κάνοντας που και που χρήση των οπλικών συστημάτων σε άρρηκτη συνεργασία με τις κυβερνήσεις που ελέγχουν, όπως του Ομπάμα) και πουλούν παράγωγα καιρού – όλα νόμιμα και όλα τακτοποιημένα.



Ένα επίσης κατατοπιστικό βιντεάκι μικρής διάρκειας είναι και το επόμενο:





Αλλά το πλέον κατατοπιστικό και σύντομο όλων είναι το επόμενο, συνέντευξη ειδικού παραγώγων στο Bloomerg μετά από… ακραία φαινόμενα που “απειλούσαν” τις βιομηχανίες πετρελαίου και αερίου στον Κόλπο του Μεξικού:





Και θα κλείσω με το ωραίο προπαγανδιστικό βιντεάκι προς τους έρμους Ινδούς αγρότες προκειμένου να αγοράσουν τα παράγωγα καιρού, δηλαδή να μοιραστούν τα κέρδη τους με τους νταβατζήδες του καιρού:











Όχι καλέ. Ούτε μας ψεκάζουν, ούτε κανείς “παίζει” με το κλίμα. Στη φαντασία σας είναι όλα. Απλά οι καλοί σπεκουλαδόροι, μάνατζερς και χρηματιστές πονάνε για τις δουλειές των άλλων κι έστησαν χρηματιστήριο καιρού. Μετά τη δημιουργία και λειτουργία του HAARP, βεβαίως βεβαίως…
http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2016/05/blog-post_171.html 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια