ΑΠΟΒΑΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ «ΓΙΓΑΝΤΑ» ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Παίρνει τη πρώτη άδεια λειτουργίας διαχείρισης «κόκκινων» δανείων





Η κουρτίνα πίσω από την οποία μέχρι σήμερα βρισκόταν το τεράστιο βουνό των συσσωρευμένων «κόκκινων» δανείων άνοιξε διάπλατα με την ανακοίνωση της συμφωνίας της KKR με Eurobank, Alpha Bank, με τις δύο ελληνικές τράπεζες να δίνουν την «ενεργητική διαχείριση» της βόμβας του ιδιωτικού χρέους στο αμερικανικό fund.Συγκεκριμένα, προβληματικά δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ θα μεταβιβάσουν σε ποσοστό 50% έκαστη, δηλαδή 600 εκατ. ευρώ η καθεμία, Eurobank και Alpha Bank, στην πλατφόρμα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων που ετοιμάζει το αμερικανικό επενδυτικό fund KKR (Kohlberg Kravis Roberts), στο οποίο δίνεται η πρώτη άδεια λειτουργίας για διαχείριση κόκκινων δανείων. Το deal μεταξύ του KKR και των δύο ελληνικών τραπεζών «ψηνόταν» εδώ και καιρό, ενώ η σύμπραξη των Eurobank και Αlpha Bank ανακοινώθηκε και επίσημα.


Στη μικτή εταιρεία διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, βιώσιμων ωστόσο επιχειρήσεων, αναμένεται να συμμετάσχει, με ποσοστό 5% και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), αντικείμενο της οποίας θα είναι η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Οι δύο τράπεζες (Eurobank και AlphaBank) θα συνεχίσουν να εγγράφουν στις καταστάσεις τους τα δάνεια, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται πώληση παρά μόνον διαχείρισή τους από την εταιρεία διαχείρισης. Η διαδικασία αυτή δε θα επηρεάζει αρνητικά τα κεφάλαια των τραπεζών (capital neutral). Η δομή της συναλλαγής είναι τέτοια που επιτρέπει σε μεταγενέστερο χρόνο και την συμμετοχή κι άλλων ελληνικών τραπεζών στο εγχείρημα.


Πηγές που εμπλέκονται στη συμφωνία αναφέρουν ότι η δυνατότητα που εδόθη στις εταιρείες διαχείρισης να χορηγούν και πίστωση λειτούργησε ως καταλύτης στην επίσπευση του deal μεταξύ των δύο τραπεζικών ομίλων και του KKR.


financialbox.gr



Το διαβάσαμε από το: ΑΠΟΒΑΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ «ΓΙΓΑΝΤΑ» ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Παίρνει τη πρώτη άδεια λειτουργίας διαχείρισης «κόκκινων» δανείων http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2016/05/blog-post_645.html#ixzz490hDMmmp

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια