Παίρνουν μίζες όσοι εισάγουν προϊόντα από Γερμανία ; Καταγγελία αναγνώστη





Θα κάνω μια καταγγελία.


Δεν ξέρω
που αλλού να το αναφέρω και το στέλνω και σε εσάς αφού αναφέρεστε σε δωροδοκίες από τους Γερμανούς. Παρακαλώ διαβάστε το και κάντε κάτι, αναφέρομαι στις μίζες όλων των εισαγωγέων, παίρνουν μίζες όλοι όσοι εισάγουν προϊόντα από Γερμανία.

Η καταγγελία αυτή είναι πολύ εύκολο να εξακριβωθεί εάν κάποιος ελέγξει τις τιμές πώλησης των εμπορευμάτων στα σούπερ μάρκετ της Ελλάδος και στα σούπερ μάρκετ της Γερμανίας ή άλλων χωρών του εξωτερικού.

Αναφέρομαι και σε προσωπική εμπειρία αφού γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Γερμανία (και πηγαίνω εκεί σχεδόν κάθε χρόνο), έχω δουλέψει και για πολλά χρόνια σε εισαγωγική εταιρία. Δεν έχω βέβαια αποδείξεις αλλά, όπως το αναγράφω, είναι πολύ εύκολο να διαπιστώσει κανείς ότι κάτι δεν πάει καλά, όταν δει τις τιμές πώλησης στα σούπερ μάρκετ των χωρών αυτών. Τις αποδείξεις ας ψάξει εισαγγελέας να τις βρει και ας νομοθετήσει και το Ελληνικό κράτος έτσι, ώστε να μην επιτρέπεται ο Έλληνας εισαγωγέας να «αγοράζει» σε άλλη τιμή από ότι ο Γάλλος ή ο Άγγλος εισαγωγέας.

Υπάρχει όμως η φήμη ότι ο Έλληνας εισαγωγέας Γερμανικών προϊόντων είναι βασικός χρηματοδότης όλων των Ελληνικών πολιτικών κομμάτων…

Η Γερμανία είναι κράτος με πάρα πολλές εταιρίες, που κατασκευάζουν από υποβρύχια, καράβια και τανκς, αυτοκίνητα και οχήματα, καθώς και μηχανήματα και ρούχα, μέχρι φαγώσιμα και είδη οικιακής χρήσης (στα σούπερ μάρκετ). Για τις μίζες για τα στρατιωτικά υλικά όλοι γνωρίζουμε, εγώ θα αναφερθώ στα είδη οικιακής χρήσης, θα αναφε ρθώ στο λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς».

Κάποιο από αυτά τα είδη λοιπόν, μια Γερμανική εταιρία που το παράγει, το πουλάει στον Άγγλο εισαγωγέα, στο Γάλλο, στον Αμερικανό, στον Ολλανδό, στον Βέλγο κλπ με 10,00 Ευρώ πχ. το τεμάχιο. Τόσο το κοστολογεί, τόσο το δίνει. Τα αγοράζει ο εισαγωγέας κανονικά με τιμολόγιο (χωρίς ΦΠΑ, όπως είπα 10,00 Ευρώ το τεμάχιο), το τιμολόγιο το δίνει στην εφορία του, πληρώνει τη μεταφορά από Γερμανία και πουλάει το εμπόρευμα στα σούπερ μάρκετ της χώρας του με το νόμιμο κέρδος συν το ΦΠΑ που ισχύει στη χώρα του (γύρω στο 20% στα μη φαγώσιμα). Το σούπερ μάρκετ της χώρας του πουλάει αυτό το εμπόρευμα με το κέρδος του, που λόγω ανταγωνισμού, να κυμαίνεται στο 3 ή 4 ή 5%, ας πούμε 13,50 Ευρώ το τεμάχιο. Ο Έλληνας εισαγωγέας αγοράζει το εμπόρευμα αυτό πχ. με 12,50 Ευρώ , με κανονικό τιμολόγιο. Τόσο το πουλάει ο Γερμανός κατασκευαστής (λέει, για να μη δηλώσει το πραγματικό κέρδος του, αφού η Γερμανία του δίνει αυτό το δικαίωμα – για να διατηρήσει τις πωλήσεις της), αυτό το τιμολόγιο δίνει στην Ελληνική εφορία. Στη συνέχεια ο Έλληνας εισαγωγέας πουλάει το συγκεκριμένο εμπόρευμα στα σούπερ μάρκετ με τιμολόγιο, συν το ΦΠΑ (τώρα στην Ελλάδα είναι 23%, θα γίνει 24%) και τέλος το σούπερ μάρκετ το πουλάει στον καταναλωτή με τελική τιμή 20,00 Ευρώ το τεμάχιο.

Δεν ελέγχει κανείς στη χώρα μας (ΣΔΟΕ ή οικονομικός εισαγγελέας) πως γίνεται το Γερμανικό αυτό εμπόρευμα να πωλείται στα σούπερ μάρκετ της Γερμανίας με 13,50 Ευρώ, αλλά να πωλείται στα σούπερ μάρκετ της Ελλάδος με 20,00 ? το τεμάχιο.

Και αυτά συμβαίνουν μόνο στα εμπορεύματα που κατασκευάζονται από Γερμανικές εταιρίες (όχι Γαλλικές, Αγγλικές κλπ εταιρίες).

Στο τέλος του χρόνου ο Γερμανός κατασκευαστής «λέει» στον Έλληνα εισαγωγέα: Αυτό το εμπόρευμα το πουλάω σε όλους με 10,00 Ευρώ το τεμάχιο, εσένα σου το πουλάω με 12,50 Ευρώ το τεμάχιο και αφού είμαστε καλοί συνεργάτες καταθέτω τη διαφορά των 2,50 Ευρώ το τεμάχιο σε κάποιον τραπεζικό σου λογαριασμό, στην Ελβετία, στο Λιχτενστάιν, στη Γερμανία ή αλλού (βέβαια χωρίς απόδειξη).

Το Γερμανικό φορολογικό σύστημα κάποτε έδινε το δικαίωμα στο Γερμανό κατασκευαστή κάνοντας τη φορολογική του δήλωση να βάζει όλες τις μίζες που έδινε στο εξωτερικό, στα έξο δα της επιχείρησης. Μετά από τον ντόρο που έγινε, αναγκάστηκε η Γερμανία να καταργήσει αυτό το δικαίωμα του Γερμανού κατασκευαστή (πριν μερικά χρόνια). Υποτίθεται για να καταργήσει τις μίζες, έγινε όμως για τα μάτια του κόσμου. Η Γερμανική εφορία (για …εξισορρόπηση) έδωσε το δικαίωμα στον κατασκευαστή να δηλώνει κάποιο ποσό στη φορολογική του δήλωση ως «έξοδα χωρίς αποδείξεις στην τάδε χώρα».

Και έτσι όλα καλά και όλα ωραία.

Θα αναφερθώ στα μεταφορικά έξοδα, αφού όλοι νομίζουν (έτσι πιστεύουν) ότι η διαφορά τιμής οφείλεται στη μεταφορά.
Λοιπόν, το κόστος για να φέρω εγώ (και όχι μια εταιρία που μπορεί και να έχει και δικά της φορτηγά) μια ευρωπαλέτα (διαστάσεων 1,20 x 0,80m) από Γερμανία
είναι 120 έως 150 Ευρώ. Σε αυτή την παλέτα χωράνε μέχρι και έξι σειρές από εμπορεύματα ύψους 30cm. Στην κάθε σειρά μπορούν να τοποθετηθούν 9 κιβώτια
εσωτερικών διαστάσεων 25x40cm (με ύψος 30cm). Στο κάθε κιβώτιο χωράνε 18 κολόνιες σε κουτιά διαστάσεων 7x12x15cm).
Έχουμε και λέμε λοιπόν: 18 κολόνιες στο κιβώτιο, επί 9 κιβώτια = 162 κολόνιες σε κάθε σειρά, επί 6 σειρές = 972 κολόνιες σε κάθε παλέτα.
Άρα, εάν το μεταφορικό κόστος της κάθε παλέτας είναι 150 Ευρώ, σημαίνει 150:972=0,154 Ευρώ η κάθε κολόνια, δηλαδή ούτε 16 λεπτά η κολόνια.
Το ΦΠΑ είναι 19% στη Γερμανία και είναι 23% στην Ελλάδα, που σημαίνει ότι στην κολόνια των 10 Ευρώ είναι 1,90 Ευρώ στη Γερμανία και 2,30 Ευρώ εδώ (40 λεπτά παραπάνω).
Άρα η συγκεκριμένη κολόνια θα έπρεπε να στοιχίζει στο σούπερ μάρκετ 40+16= 56 λεπτά πιο ακριβή εδώ, συν το κέρδος του εισαγωγέα, άρα το πολύ δύο Ευρώ και όχι έξι Ευρώ… Δηλαδή αφού στη Γερμανία στοιχίζει 13,50 θα έπρεπε εδώ να στοιχίζει 15,50 και όχι 20,00 Ευρώ…
Και κάτι ακόμα. Αν κάποιος θέλει να αγοράσει το προϊόν αυτό απευθείας από τον Γερμανό κατασκευαστή, σου λέει αυτός ότι δεν στο πουλάει, υπάρχει στη χώρα σου εισαγωγέας και πρέπει να το πάρεις από αυτόν…
Και δεν υπάρχει κανείς οικονομικός εισαγγελέας στη χώρα μας (αφού δεν το κάνει το κράτος), να ελέγξει πως γίνεται το Γερμανικό αυτό εμπόρευμα να πωλείται στα σούπερ μάρκετ της Γερμανίας με 13,50 Ευρώ και των άλλων χωρών με 15,50 ή 16,00 αλλά να πωλείται στα σούπερ μάρκετ της Ελλάδος με 20,00 Ευρώ το τεμάχιο.

Με εκτίμηση

Πέτρος Μώκος

Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ










Πηγή

Πηγή: http://www.zoomblog.org/2016/05/blog-post_821.html#ixzz496VMrByj

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια