ΒΟΜΒΑ! Φεύγει η Λούκα Κατσέλη από την Εθνική Τράπεζα… ΚΑΙ ; ο θείος Σόρος, ο Αλέξης , κάπου θα την βολέψουν…




…Άφησαν κάποιον κηπουρό χωρίς βόλεψη;




Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών, διαδικασία που θα οδηγήσει στη μεγαλύτερη αναδόμηση διοικητικών συμβουλίων που είχε πραγματοποιηθεί τις τελευταίες δεκαετίες.



Η βόμβα όμως είναι ότι στην έξοδο από την προεδρία της Εθνικής Τράπεζας οδηγείται και η Λούκα Κατσέλη. Ο λόγος είναι ότι με τροπολογία που είχε ψηφιστεί, στα τέλη του 2015, στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, για την ανάληψη θέσης ευθύνης σε πιστωτικό ίδρυμα ο κρινόμενος θα πρέπει να διαθέτει 10ετή εμπειρία σε ανάλογες θέσεις και να μην έχει ενεργό εμπλοκή στην κεντρική πολιτική σκηνή τα προηγούμενα 4 χρόνια. Η κ. Κατσέλη δεν διαθέτει ούτε τη μία, ούτε την άλλη προϋπόθεση.
Τις επόμενες ημέρες το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα ανακοινώσει τον εξειδικευμένο σύμβουλο που θα «τρέξει» το έργο της αξιολόγησης των διοικήσεων των τραπεζών. Η αξιολόγηση και αναδόμηση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών, με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο, αποτελεί υποχρέωση της χώρας, η οποία προέκυψε μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου τον περασμένο Αύγουστο.



Ετσι το επόμενο διάστημα, με ορίζοντα τις προσεχείς γενικές συνελεύσεις των τραπεζών, θα αντικατασταθούν πολλά μέλη διοικητικού συμβουλίου που δεν έχουν σημαντική διεθνή τραπεζική εμπειρία. Οι τράπεζες ήδη βρίσκονται σε αναζήτηση νέων μελών που να εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις του νόμου, σύμφωνα με τις οποίες τα νέα μέλη θα πρέπει να διαθέτουν μεγάλη τραπεζική εμπειρία και μάλιστα στο εξωτερικό, με έμφαση στους τομείς της διαχείρισης κινδύνων και των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το θέμα των αλλαγών αυτών επαναφέρουν με δημοσίευμα τους και οι Financial Times. Όπως γράφει μάλιστα και ο Χρήστος Ιωάννου, στο marketfair.gr , περίπου 20 από τα 55 μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αναμένεται να αντικατασταθουν τις επόμενες εβδομάδες. Όμως η περίπτωση της κας Κατσέλη έχει χωριστό ενδιαφέρον καθώς είναι Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και εξέχουσα προσωπικότητα του δημόσιου βίου εδώ και πολλά χρόνια. Ο μόνος τρόπος για να μην φύγει από τη σημερινή θέση, την οποία ανέλαβε με προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, είναι να αλλάξει ο νόμος. Θα δεχτούν όμως οι δανειστές να αλλάξει;;






























Πηγή

Πηγή: http://www.zoomblog.org/2016/04/blog-post_128.html#ixzz46H9EPWjn

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια