Σοκ για τους Έλληνες: Από 1η Ιουλίου τίποτα στα μαγαζιά δεν θα είναι το ίδιοΣε Δανία του Νότου κινδυνεύει να μετατραπεί η Ελλάδα, μόνο όμως σε ό,τι αφορά στον ΦΠΑ και την αύξηση που επίκειται στα τρόφιμα από το 23% που είναι σήμερα στο 24%.


Η προτεινόμενη ημερομηνία για την...
έναρξη εφαρμογής του μέτρου, σύμφωνα με την «Καθημερινή», είναι η 1η Ιουλίου του 2016. Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα έχει τον υψηλότερο συντελεστή στα τρόφιμα μετά την Ουγγαρία με 27% που στα βασικά όμως τρόφιμα διατηρεί συντελεστές ΦΠΑ 5% και 18% και τη Δανία, η οποία εφαρμόζει ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 25%.


Σύμφωνα με την εφημερίδα, η αύξηση αναμένεται να επιφέρει περαιτέρω αύξηση επιβάρυνσης για τα ελληνικά νοικοκυριά της τάξεως των 103 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Η εκτίμηση αυτή έχει γίνει με την παραδοχή ότι δεν θα υπάρξει αύξηση και του μειωμένου συντελεστή από το 13% στο 14%, καθώς αυτό θα σήμαινε μεγαλύτερη επιβάρυνση για τα εισοδήματα των πολιτών, δεδομένου ότι το 55% των τροφίμων και γενικότερα των ειδών παντοπωλείου επιβαρύνεται σήμερα με 13%.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), η επιβάρυνση των 103 εκατομμυρίων μεταφράζεται σε πρόσθετη επιβάρυνση 2,1 ευρώ το μήνα.

Παρά το γεγονός ότι το ποσό φαίνεται μικρό, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά στην πραγματικότητα. Κι αυτό γιατί η προτεινόμενη αύξηση του 23% σε 24% θα αφορά και… σειρά άλλων προϊόντων και υπηρεσιών. Επίσης, κάθε αύξηση μικρή ή μεγάλη στις τιμές των τροφίμων επηρεάζει το ταμείο του Έλληνα καταναλωτή πολύ περισσότερο σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, δεδομένου ότι έχει μειωθεί το διαθέσιμο εισόδημά του.
www.newsbomb.gr
http://epanastasi-hellas.blogspot.gr/2016/04/1_26.html?spref=fb

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

VID: Δήμαρχος Λέσβου «Oχι μόνο να φιλοξενούμε τους πρόσφυγες αλλά να τους εντάξουμε στην κοινωνία μας… με πάντρεμα πολιτισμών»

Γιατί τα πράγματα θα χειροτερέψουν…